FC Horst Ermelo gaat weer voetballen op kunstgras. Dat laat het bestuur vrijdag 23 december weten in een persbericht.
Tot onze grote vreugde hebben we als bestuur van FC Horst kunnen besluiten dat we weer gaan voetballen op ons kunstgrasveld. Daarmee komt er gelukkig een einde aan een hele lastige periode voor onze voetballers, trainers en overige betrokkenen.
War eraan vooraf ging
In een uitzending van Zembla op 5 oktober bleek dat het uiterst onzeker was of het voetballen op kunstgras gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het RIVM had er in 2006 weliswaar onderzoek naar gedaan, maar dat onderzoek bleek veel te summier. Toen in de dagen na de uitzending verschillende instanties en wetenschappers ook nog over elkaar heen tuimelden met zeer uiteenlopende argumentatie en -normen, gingen bij ons alle alarmbellen af. Wij wilden vooral niet dat onze leden onbekende risico’s zouden lopen op ons sportpark en we zijn verantwoordelijk voor het uitsluiten van bewuste risico’s in het faciliteren van voetbal/recreatie voor onze leden. We hebben als bestuur daarom al op 6 oktober besloten om niet langer van ons kunstgrasveld gebruik te maken. Dit, nogmaals, omdat er onvoldoende duidelijkheid was over de gezondheidsrisico’s. Wie A zegt moet B zeggen, dus hebben we alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo hebben we een (financieel) scenario uitgewerkt voor het vervangen van de korrels, waren we op ons initiatief met de gemeente in gesprek en hebben we lichtmasten om veld 3 gezet. Ook hebben we een veld bij Dindoa geprobeerd, maar dat bleek geen succes. Het heeft allemaal toch tot veel ongemak en tot veel discussie binnen de vereniging geleid, waarvoor wij alle begrip hadden en hebben.
RIVM onderzoek
Het RIVM heeft zelf vrijwel meteen na de uitzending van Zembla toegegeven dat het destijdse onderzoek onvoldoende was. De afgelopen maanden hebben zij in opdracht van Minister Schippers een nieuw- en veel uitgebreider onderzoek naar de gezondheidsrisico’s gedaan. Deze week is het onderzoek afgerond en is het rapport gepubliceerd. De voor ons belangrijkste conclusie van het RIVM luidt als volgt: Het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat is veilig. Het risico voor de gezondheid van sporten op deze kunstgrasvelden is praktisch verwaarloosbaar. Rubbergranulaat bevat weliswaar schadelijke stoffen, maar deze stoffen komen slechts in zeer beperkte mate vrij uit het rubbergranulaat na inslikken, bij huidcontact of door verdamping bij warm weer.
Standpunt FC Horst
De conclusie van het RIVM rapport laat gelukkig geen enkele twijfel. Omdat er duidelijkheid is gecreëerd over de gezondheidsrisico's, staan wij nu als bestuur van FC Horst volledig achter het advies van de RIVM. We gaan dus voorlopig weer gewoon lekker voetballen op ons kunstgras. Dat wil overigens niet zeggen dat het boek voor ons gesloten is. Er is nog steeds discussie en er lopen nog meerdere nationale- en internationale onderzoeken, waarvan de uitkomsten pas in 2017 verwacht worden. Tenslotte is er nog altijd onduidelijkheid over te hanteren normen en moeten we de eventuele nieuwe inzichten over de degelijkheid van het RIVM rapport de komende maanden kritisch blijven volgen.
Bestuur FC Horst