Deel 1 : Voortbestaan Motorclub Volgas ernstig bedreigd

08 nov 2023, 14:13 Sport
45en oudedoos5
Het eerste deel van de 207e aflevering ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 12 september 2002 gaat over Motorclub Volgas, waarvan het voortbestaan toen ernstig werd bedreigd. Anno 2023 is MC Volgas echter springlevend en zijn motorcrossers nog altijd actief op circuit De Leemkuul aan de Drieërweg. De Ermelose motorcrossclub bestaat inmiddels 59 jaar.
Door Bram Burggraaff.
Slecht
Het ziet er slecht uit voor Motorclub Volgas. Onlangs werd het bestuur van de vereniging die al 38 jaar bestaat door wethouder Van Eijle geïnformeerd over de toekomst van circuit De Leemkuul aan de Drieërweg, de thuishaven van MC Volgas. Dit vooroverleg vond plaats om te voorkomen dat men bij de vereniging overvallen zou worden door de plannen die verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de Ermelose motorclub.
Geen vergunning
Volgens de wethouder mag de gemeente geen vergunning meer verlenen aan MC Volgas ten gevolge van het provinciaal beleid. Vanwege de bijzondere beschermingsstatus van het Veluws Massief moeten de activiteiten van de motorclub aan de Drieërweg gaan verdwijnen. Volgens het bestuur wordt Volgas nu de dupe van het halfslachtige beleid van de gemeente Ermelo, waarbij enerzijds jarenlang de indruk is gewekt dat de vereniging aan de Drieërweg kon blijven, maar anderzijds nooit een definitieve vergunning is verstrekt, terwijl daar alle aanleiding toe was. De bestuur van MC Volgas is van mening dat de gemeente zich nu verschuilt achter het besluit van de provincie.
Informatieavond
Tijdens een drukbezochte informatieavond in ‘De Muzenhof’ heeft het bestuur van de motorclub de leden op de hoogte gebracht van de sombere vooruitzichten. Bij de 160 afwezigen was de verslagenheid groot. MC Volgas is met 324 leden één van de grotere motorsportverenigingen van ons land. De vereniging die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel werd op 10 juli 1964 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Ermelose sportwereld. Per jaar worden er zeven clubwedstrijden gehouden, waaraan meestal door zo’n 150 motorcrossers wordt deelgenomen. De vereniging bestaat voor éénderde uit jeugdleden, die soms al vanaf hun vijfde jaar de kunst van het motorcrossen leren op een minibaan, die ook onderdeel uitmaakt van het circuit aan de Drieërweg. Veiligheid staat daarbij centraal; als er geen EHBO aanwezig is, wordt er niet gereden.
Gedoogvergunning
De contacten met de gemeente Ermelo zijn altijd goed geweest. De gedoogvergunning werd ieder jaar zonder problemen verleend. Het bestuur heeft nooit klachten ontvangen over de activiteiten op het circuit aan de Drieërweg dat ver buiten de bebouwde kom van Ermelo ligt. In 1999 heeft MC Volgas in het kader van het verkrijgen van een vergunning toestemming gekregen om acht uur in de week gebruik te maken van het circuit met een maximum van 360 uren per jaar. De vereniging heeft toen zelf het initiatief genomen voor een bodem- en geluidsonderzoek, waarvan de kosten van 3000 euro voor eigen rekening werden genomen. De resultaten waren zeer positief. Men bleef ruim onder de norm en met dit resultaat voldoet MC Volgas aan alle eisen voor een vergunning.
Geen alternatief
Bij de aanvraag voor de B-status in 2000 volgde geen reactie vanuit de gemeente. Wel werd het bestuur van MC Volgas in juni uitgenodigd voor een gesprek, dat onlangs plaatsvond en waarbij de wethouder naar voren bracht dat circuit ‘De Leemkuul’ moet verdwijnen. Een alternatief in Ermelo lijkt niet voorhanden. Als enige mogelijkheid opperde de gemeente een verhuizing naar het regionale crossterrein in Nunspeet. Voor het bestuur van Volgas is dit absoluut geen optie, want door een verhuizing zal de identiteit van de vereniging verdwijnen. Bovendien zullen gezien de afstand de meeste jeugdleden en recreanten afhaken. Daarnaast is de bodemgesteldheid van het circuit in Nunspeet van dien aard dat er ’s zomers geen gebruik van gemaakt kan worden en zijn de mogelijkheden voor de jeugd daar miniem.