Deel 2 : Voortbestaan Motorclub Volgas ernstig bedreigd

10 nov 2023, 15:52 Sport
45en oudedoos5
Het tweede deel van de 207e aflevering ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 12 september 2002 gaat over Motorclub Volgas, waarvan het voortbestaan toen ernstig werd bedreigd. Anno 2023 is MC Volgas echter springlevend en zijn motorcrossers nog altijd actief op circuit De Leemkuul aan de Drieërweg. De Ermelose motorcrossclub bestaat inmiddels 59 jaar. Klik HIER voor deel 1.
Door Bram Burggraaff.
Al 38 jaar
Het ziet er slecht uit voor Motorclub Volgas. Onlangs werd het bestuur van de vereniging die al 38 jaar bestaat door wethouder Van Eijle geïnformeerd over de toekomst van circuit De Leemkuul aan de Drieërweg, de thuishaven van MC Volgas. Dit vooroverleg vond plaats om te voorkomen dat men bij de vereniging overvallen zou worden door de plannen die verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de Ermelose motorclub.
Oplossing
Waarnemend voorzitter, de heer Mazier: "Als vereniging zouden wij opgaan in Motorclub Nunspeet wat er in feite op neerkomt dat wij na 38 jaar ophouden te bestaan. We hebben veel geïnvesteerd in het circuit dat bekendstaat om zijn veiligheid en perfecte staat van onderhoud, wat vooral te danken is aan de vele actieve vrijwilligers binnen onze club. De sfeer binnen de vereniging is uitstekend en ook bij de overkoepelende bond, de KNMV, hebben we een hele goede naam. Er is ons toegezegd dat we niet direct behoeven te verdwijnen. In de komende tijd zullen we er alles aan doen om tot een oplossing te komen, waarbij MC Volgas kan blijven voortbestaan binnen Ermelo.
Wildcrossen
Toen wij in de zeventiger jaren circuit ‘De Leemkuul’ in gebruik namen, had dat vanuit de gemeente ook te maken met het tegengaan van het wildcrossen op de heide en in de bossen. Ik ben bang dat door het verdwijnen van het circuit en MC Volgas het wildcrossen weer enorm zal toenemen. In dat verband hebben wij tijdens de bijeenkomst in ‘De Muzenhof’ een klemmend beroep op onze leden gedaan dat vooral niet te doen, maar als de vereniging noodgedwongen zal moeten verdwijnen, hebben we daar geen enkele vat meer op.
Zwart op wit
Het vorige gemeentebestuur heeft zwart op wit verklaard dat we gehandhaafd zouden blijven. Het is onze doelstelling op ‘De Leemkuul’ voor MC Volgas te behouden. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging worden we geadviseerd door de heer Booda die ook aanwezig is bij de gesprekken met de gemeente. Ook zullen wij onderzoeken welke juridische stappen er ondernomen kunnen worden’’, aldus de heer Mazier.
Geschiedenis
Motorclub Volgas heeft een rijke historie. Na gebruik te hebben gemaakt van diverse crossterreinen binnen Ermelo gaf het gemeentebestuur begin jaren zeventig toestemming aan MC Volgas om gebruik te maken van de locatie aan de Drieërweg. Eén van de hoogtepunten uit het bestaan van de vereniging was de organisatie van de Europese Kampioenschappen grasbaanraces. Bij die gelegenheid reed toenmalig burgemeester Veen nog de openingsronde in een zijspan. De motorclub heeft altijd midden in de Ermelose samenleving gestaan. Zo werd er bij de opening van het nieuwe gemeentehuis een Stadioncross georganiseerd in samenwerking met het Oranjecomité.
Erkenning
De gemeentelijke erkenning van de gemeente bleek ook vorig jaar, toen MC Volgas werd uitgenodigd om deel te nemen aan de manifestatie Ermelo Sportief tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente en daar met een fraaie stand aanwezig was. Het vuil bij circuit ‘De Leemkuul’ wordt altijd keurig opgeruimd en bij de aanleg van het nieuwe fietspad is er door de gemeente op verzoek van MC Volgas nog een speciaal bord geplaatst met de aanduiding van ‘De Leemkuul’.