William van de Groep wint in bekerfinale van Bas West

William van de Groep wordt bekerwinnaar bij VSG.
William van de Groep wordt bekerwinnaar bij VSG.
Foto: Gerard de Hoop

De finale van de bekercompetitie bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) om de grote beker ging tussen Bas West en William van de Groep.

Van Bram Burggraaff.

Langzaam
Bas speelde met wit en kwam iets beter uit de opening dan William. Door een wat minder sterke voortzetting glipten het initiatief en het voordeel West langzaam tussen de vingers door en kwam van de Groep weer terug.

Eieren
Een eindspel met torens en dame leek voordelig voor hem, totdat hij op zijn beurt een minder sterke zet met één van zijn torens deed. Na afruil van een toren bleef William een pion achter, maar behield hij wel initiatief. Bas koos eieren voor zijn geld en wikkelde af naar een remisestelling.

Snelschaakpartij
Na de reguliere partij moest een snelschaakpartij de beslissing brengen. Van de Groep speelde dit keer met de witte stukken en profiteerde van een foutje van West in de opening waardoor hij een pion achter kwam. Door een alles of niets poging verloor Bas ook nog een stuk. Hij behield weliswaar enige vage kansen, maar William van de Groep hield het hoofd koel, pareerde elke dreiging en dwong Bas West tot opgeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen