Tijdnood en winstdrang strijden tegen elkaar in eerste bekerronde VSG

05 jun , 18:48 Sport
23en vsgtw
In de eerste ronde van de bekercompetitie bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) ‘streden’ tijdnood en winstdrang tegen elkaar. Bij remise gaat de lager geplaatste speler door naar de volgende ronde en dat leidde tot doorspelen in wat eigenlijk een remise-stelling is, met soms door tijdnood van de lager geklasseerde speler een 'lucky win' voor de hoger geplaatste en soms een 'remisewinst' voor de lager geklasseerde VSG’er.
Van Bram Burggraaff.
Schaakbenauwd
Sape Westra was een toch wel lucky winner. Hij bouwde de druk mooi op tegen Onno Wolters die taai verdedigde en los kwam, waarna Sape het nogal schaakbenauwd kreeg. Maar Onno’s klok tikte en Sape was inventief tot de winst toe. Bas West had er minder moeite mee. Goed blijven aanvallen op de zwakke plek van Anne Zijlstra’s stelling was genoeg voor de zege.
'Leeuw-opening'
Evenwichtigheid troef betekende remise voor Ralf van den Burg tegen de lager geklasseerde Rob Boterenbrood. Willem Booy speelde de zogenoemde 'Leeuw-opening' en scheurde de stelling open. Daar wist William van de Groep een winnend antwoord op. Zowel Dirk van Setten als Wim Jongejan dachten dat Dirk nogal wat beter stond, maar de schaakcomputer vond dat niet. Nadat Wim zelfs een kans op voorsprong miste, ging het snel fout voor hem.
Wanhoops-alles-of-niets-aanval
Ron Flink delfde het onderspit in een wanhoops-alles-of-niets-aanval tegen Henri Bosch. Gerard de Hoop was de lucky winnaar van de avond door in volkomen remisstelling Jan Casur - die in flinke tijdnood zat - toch nog te grazen te nemen. Mark van Sandijk deed waar hij goed in is. Gedegen spel leverde hem zelfs een pion op tegen de hoger geklasseerde Mark de Graaf, die in remise moest berusten.
'Schaakpython'
In de ‘Kleine Beker’ behaalde Wim van Dalen snel voordeel tegen Ronald Bieringa, maar hij moest nog terdege oppassen alvorens de buit binnen was. 'Schaakpython' Bert Plette deed met slachtoffer Lex Wattez wat pythons plachten te doen… . Margriet Martensen vocht zich vanuit achterstand terug om vervolgens mat te worden gezet. Bert Vernooij versloeg Stephan Schoenmaker. In de Rapid Competitie won Gert-Wim Korterink twee partijen, Job Bunschoten één, en Rob Hollmann geen.