Ermelose wielrenners trotseren wolkbreuk bij Friese Fietselftedentocht

Erik Hofman (links) en Jan Hermen Vroegindewey.
Erik Hofman (links) en Jan Hermen Vroegindewey.
Foto: eigen foto

De Ermelose wielrenners Erik Hofman en Jan Hermen Vroegindewey hebben op Tweede Pinksterdag deelgenomen aan de Friese Fietselftedentocht samen met zo’n 15.000 andere enthousiaste fietsers. Zij vertrokken om 8.30 uur in Bolsward voor een tocht van 235 kilometer langs de ‘Friese Elfsteden’.

Door Bram Burggraaff.

Schuilen voor de wolkbreuk
Erik Hofman: “We begonnen ’s morgens met goed fietsweer, totdat er in het begin van de middag bij Bolsward een zeer, zware onweersbui in de lucht hing. Nog net op tijd konden we met vele andere deelnemers schuilen voor de wolkbreuk in een stal bij een gastvrije boer. Na ongeveer een half uur hebben we de tocht redelijk droog kunnen voortzetten.’’

Met opgeheven armen
Om 21.00 uur gingen Erik Hofman en Jan Hermen Vroegindewey met opgeheven armen over de finish in Bolsward. Voor Erik Hofman was het de tiende keer dat hij deelnam aan de Friese Fietselftedentocht. Daarvoor ontving hij bij de finish een zilveren speldje en daarnaast een medaille die ook Jan Hermen Vroegindewey kreeg voor zijn tweede deelname.

Iedere fietser telt mee
“Wat ons heel erg aantrekt in deze tocht is het toerrijdersgevoel en de gezellige sfeer, iedere fietser telt mee. Er wordt gereden op onder andere racefietsen, alledag fietsen, tandems, ligfietsen, vouwfietsen, maar elektrische ondersteuning is niet toegestaan. Het is plezierig dat je meestal je eigen tempo kunt bepalen, maar het is wel doorzetten om op tijd binnen te zijn’’, aldus Erik Hofman.

Al meer dan 100 jaar
Al meer dan 100 jaar wordt op Pinkstermaandag de Friese Elfsteden Rijwieltocht verreden. De fietsers starten in 23 verschillende groepen, ’s morgens tussen 5.00 en 9.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Een lotingssysteem zorgt voor de indeling van de verschillende groepen.

Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om 24.00 uur binnen zijn bij de laatste finishcontrole in het centrum van Bolsward. De route van de 235 kilometer lange Friese Elfstedentocht met start en finish in Bolsward gaat via Harlingen, Franeker, Holwert, Dokkum, Leeuwarden, Bolsward, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum.

Erik Hofman (links) en Jan Hermen Vroegindewey schuilen voor een wolkbreuk in een Friese stal.
Erik Hofman met zilveren speldje en medaille.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen