Aquafit is een uurtje om naar uit te kijken

Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum gevierd.
Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum gevierd.
Foto: eigen archieffoto

De 227e aflevering van ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 28 augustus 2003 gaat over het Aquafit voor (ex)-kankerpatiënten een groep die iedere donderdagmorgen zwom in sportcentrum Calluna tot de sluiting van het zwembad eind 2023. Vanaf januari 2024 maakt de Aquafitgroep gebruik van het nieuwe sportcentrum Zanderij.

Door Bram Burggraaff.

Alweer het vijfde seizoen
Ongeveer 18 (ex)-kankerpatiënten verheugen zich iedere week buiten de schoolvakanties op een les Aquafit in zwembad Calluna. Om 10.45 uur beginnen Bep Gijsbertsen en Laura Heel, de vaste zweminstructrices van de groep, met de activiteiten. De eerste donderdag in september is de start van alweer het vijfde seizoen van de Aquafit-groep.

Aquarobic
De les begint met Aquarobic, waarbij allerlei gymnastiekoefeningen op populaire muziek worden gedaan en er soms flink gedanst wordt. Het tweede onderdeel is Aquajogging. Dat is ‘hardlopen’ in diep water met allerlei oefeningen, waarbij de benen het werk moeten doen. De deelnemers hebben een wetbelt om, zodat ze rechtop blijven. Het motto van de zweminstructrices is: ‘Alles mag, maar niets moet’. De deelnemers moeten luisteren naar hun eigen lichaam. Eén van de initiatiefneemsters Marian Venus: “Ook het sociale contact is erg belangrijk, lekker een beetje bijkletsen en lachen tijdens de les. Wie éénmaal de stap gezet heeft en een keer meedoet, komt meestal terug.”

Gezellig
Voor Ingrid Mulder uit Garderen betekent Aquafit heel veel. “Ik mocht eerst niet zwemmen en had door de kuren en medicijnen nauwelijks weerstand. Om mijn conditie te verbeteren, ging ik fietsen op een hometrainer. Op het prikbord van St. Jansdal las ik over de Aquafitgroep in Calluna. Vanaf oktober 2001 doe ik tijdens het seizoen vrijwel iedere donderdagmorgen mee. Je moet eerst wel over een drempel, maar wordt al snel in de groep opgenomen. Het is ook heel gezellig dat we na afloop regelmatig een kopje koffie met elkaar drinken, waarbij er beurtelings door iemand voor iets lekkers gezorgd wordt.

Saamhorigheid
In het begin had ik behoorlijk wat spierpijn, maar het verbaast me hoe goed het nu gaat. De buitenwacht kijkt vaak onwennig tegen de ziekte aan, maar binnen de groep is een grote samenhorigheid. Door met lotgenoten te sporten, steun je elkaar en er wordt over van alles gepraat. Je merkt dat je niet alleen staat. Er is een lief en leed pot voor een aardigheidje als er iets te vieren is, of als het nodig is om iemand een steuntje in de rug te geven.”

Anno 2024
De Aquafitgroep bestaat anno 2024 nog steeds en heeft nu in totaal ruim 30 deelnemers. De lessen in het zwembad van sportcentrum Zanderij zijn op donderdagmorgen en beginnen om 11.00 uur. Daarvoor kan men vanaf 10.00 uur gebruik maken van het bubbelbad en de sauna. Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum gevierd. Voor meer inlichtingen over de Aquafitgroep: Marian Venus, telefoon 0341-554785.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen