Degradatie EFC’58 een feit na nederlaag tegen Zwolsche Boys

EFC’58 is zaterdag 13 april 2024 door de 2-3 thuisnederlaag tegen Zwolsche Boys officieel gedegradeerd uit de Derde Klasse C. De Ermelose ploeg heeft met 6 punten uit 21 duels een achterstand van 16 punten op de Zwollenaren, een gat dat in de nog resterende 5 duels niet meer te overbruggen is.

Van Bram Burggraaff, met fotoreeks door Dimitri Steijlen.

Moeilijk seizoen
Vanwege een herindeling bij de KNVB degraderen de nummers 13 en 14 van de ranglijst rechtstreeks en moeten de nummers 10 tot en met 12 zich via een nacompetitie proberen te handhaven. Hoofdtrainer Jaap de Vries wist vooraf dat het een moeilijk seizoen zou worden voor zijn jonge ploeg, mede door het vertrek van de ‘sterkhouders’ Jorick Priem naar DVS’33, Nick Zandstra naar FC Horst en Gerjan van den Ham naar Hierden.

Opmerkelijke prestaties
Hoewel EFC’58 tot nog toe geen wedstrijd wist te winnen, werden er toch een aantal opmerkelijke prestaties geleverd, zoals vijf gelijke spelen tegen clubs die momenteel in de top 6 staan, namelijk: Hattem (2-2), Zeewolde (1-1), Zwart-Wit’63 (1-1), ZAC (2-2) en OWIOS (2-2). Bovendien werden slechts 5 wedstrijden verloren met meer dan 2 doelpunten verschil en waren een aantal nederlagen onverdiend.

De beste kansen
Zoals vaker dit seizoen had EFC’58 in het eerste kwartier de beste kansen, maar was het Zwolsche Boys dat in de 17e minuut uit een inkopte corner op een 0-1 voorsprong kwam. Na ruim een half uur spelen was Nathan Brandwagt dichtbij de gelijkmaker voor de thuisploeg, maar hij raakte de buitenkant van de paal.

Strak
Zwolsche Boys kwam kort na rust op een 0-2 voorsprong, toen een bal die strak voorlangs het doel ging bij de tweede paal werd ingeschoten. EFC’58 kreeg in de 68e minuut de kans om wat terug te doen; Accasi Qujana King werd gevloerd en de bal ging op de stip. King schoot zelf de strafschop strak in de hoek: 1-2.

Gevloerd
Enkele minuten later kwam de Ermelose ploeg zelfs langszij. Uit een vrije trap van Ewan Dekker scoorde Robin Dekker bij de tweede paal de 2-2 gelijkmaker. Zwolsche Boys nam het heft weer in handen en in de slotfase liepen de emoties hoog op. In de 85e minuut werd de spits van de gasten gevloerd, waarna de toegekende penalty werd benut, waardoor EFC’58 de wedstrijd met 2-3 verloor.