Hisham Haout wint opnieuw met zijn vol-uit-de-startblokken-stijl bij VSG Ermelo

Hisham Haout.
Hisham Haout.
Foto: Gerard de Hoop

Het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) heeft de achttiende speelronde van de interne competitie gespeeld. Ingewijden zag in deze speelronde sterke overeenkomsten met het standaardwerk ‘Oordeel en Plan’, geschreven door de enige Nederlandse wereldkampioen schaken, Max Euwe.

Dit bericht VSG Ermelo.

Gevangen
Sape Westra oordeelde dat hij eenvoudig met gelijke stelling een geofferde pion terug kon winnen, maar had een beter plan. Hij hield de dame van Gerard de Hoop gevangen, won terloops toch de pion, en vervolgens bezweek Gerard onder de druk. Het plan van William van de Groep om zijn lichte initiatief te verzilveren bleef in remise tegen Jan Lambrechts steken.

Leuk
Voor Ralf van den Burg was het oordeel gemakkelijk: gezonde materiaalvoorsprong. Maar het plan erg lastig: remise tegen Mark van Sandijk. Ook Dirk van Setten kon gemakkelijk en juist oordelen: leuk stellingsvoordeel, maar ook hij kon het juiste plan niet vinden, met remise tegen Noël Bovens als resultaat.

Sloophamer
Noël Koene en Onno Wolters speelden een ‘schuifremise’, Mark de Graaf en Bas West een ’tamme logische’ remise, Dick van Enk en Gert van Heeringen een ‘sneltreinremise’, Rob Hollmann tegen Gert-Wim Korterink een ‘perspectiefloze’ remise. Een dubieus paardoffer van Marco ter Meer leidde (ongedwongen) tot winst tegen Henri Bosch. Het gewicht van de sloophamer van Jildert de Boer was niet groot, maar het aantal hamerslagen wel: winst tegen Rik Wolting.

Vol-uit-de-startblokken-stijl
Bij materiaalachterstand werd Cees Doets toch nog onverwacht snel overspeeld door Wim Jongejan. Ronald Bieringa kon een sterk paard van Wido Sparling niet verdrijven en ging er aan ten onder. Een onderschatte aanval van Martin Elbertsen resulteerde in winst tegen Martin van de Broek. Hisham Haout won wederom met zijn vol-uit-de-startblokken-stijl, deze keer van Henk Visser.

1, 2, 3
Job Bunschoten overtroefde Lex Wattez. Het plan van Bert Plette verzandde meer en meer, totdat Bart Schultz won. Jan Casur won 1, 2, 3 pionnen en de partij tegen Margriet Martensen. Bert Vernooij verkeerde zijn minder kansen tot winst tegen Gerda Smid. Stephan Schoenmaker trakteerde Piet Vroegindeweij op stukken, maar niet op een vol punt…: remise.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen