Sportvrouw 2022 Noor Oosterhoff reikt alsnog prijs uit aan Sportvrouw 2023 Reenine Stoute

Reenine Stoute en Noor Oosterhoff.
Reenine Stoute en Noor Oosterhoff.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Sportvrouw van het jaar 2023 Reenine Stoute heeft vanmiddag, vrijdag 1 maart, alsnog haar prijs uitgereikt gekregen van Noor Oosterhoff, de Sportvrouw van het jaar 2022. De uitreiking van de titelhouder aan de kersverse uitverkorene had eigenlijk gedaan moeten worden tijdens het sportgala dat dit jaar op 16 februari plaatsvond in de theaterzaal van het ‘Huis van Ermelo’. Noor was echter verhinderd omdat ze zich voorbereidde op een belangrijk gevecht in haar tak van sport.

In de boksring
De uitreiking van de prijsbeker, een symbolische cheque van 200 euro én een bos bloemen gebeurde in de boksring van Budo Academy Physical Ermelo, het terrein van Noor. Daar is zij regelmatig te vinden om er zelf te trainen en om als gediplomeerd trainer les te geven. De nu 19-jarige Ermelose die onlangs deelnam aan een MMA-wedstrijd, -MMA staat voor Mixed Material Arts, een combinatie van verschillende vechtsporten-, behoort op amateurniveau inmiddels tot de top van Nederland. Haar doel is om prof te worden.

Heel bijzonder
Noor reikte erg graag de prijs uit aan de kersverse Sportvrouw van het jaar. Ook omdat Reenine een heel bijzondere Sportvrouw van het jaar 2023 is. De 52-jarige Ermelose is namelijk geboren met een visuele beperking en volledig blind. Als blinde hardloopster nam zij deel aan de Ermelose Halve Marathon op de 5 kilometer. Een uitzonderlijk prestatie zo oordeelde de jury van de Ermelose sportverkiezing.

Uit eten
Een bedrag van tweehonderd euro maakt deel uit van haar prijs die werd gesponsord door installatiebedrijf Oosterhoff Poolen. Heeft Reenine al een bestemming voor het bedrag? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: “Ik ben van plan om mijn buddy’s Nero de Boer, Nico van Leeuwen en Bas-Jan Stoute mee uit eten te nemen.” Aan deze drie mannen heeft Reenine namelijk veel te danken. Zij trainen en lopen hard met haar. Klik HIER voor eerdere berichtgeving over hoe het allemaal is begonnen.

Vertrouwen hebben
Blind zijn en toch hardlopen, voor een ziende is dat bijna niet voor te stellen. “Je moet vertrouwen hebben in de mensen met wie je loopt en je overgeven”, vertelt Reenine. “En als ik val, dan val ik toch een keer, iedereen valt immers wel eens.” Ze legt uit dat zij tijdens het trainen en hardlopen met een lint is verbonden aan haar buddy.

Zo kort mogelijk
Buddy Nico: “Ik houd Reenine het liefst zo kort mogelijk, maar Nero houdt haar soms wel op een meter afstand.” Bovendien worden onder elkaar verschillende signalen afgesproken om het zo veilig mogelijk te maken voor Reenine. Zoals een signaal om te stoppen, en signalen als 3-2-1 omhoog en 3-2-1 naar beneden in geval van bijvoorbeeld drempels. Waar eerst met Reenine op de weg werd gelopen, wordt er nu ook in het bos hardgelopen.

Nieuw doel
“Ik vind het zo leuk om met ‘gewone’ mensen te sporten en gesprekken met elkaar te hebben”, glundert Reenine. “Daarnaast vind ik het goed en belangrijk om als iemand met een visuele beperking te integreren in de maatschappij.” Hardlopen heeft ze echt in haar hart gesloten. Ondertussen heeft Reenine een nieuw doel voor ogen; en dat is deelnemen aan de 10 km van de Halve Marathon van Ermelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen