Deel 1: Ermelo loopt massaal uit voor oefenmatch DVS’33-Ajax

Ajax trekt ruim 5500 toeschouwers naar het sportpark van DVS’33.

In het eerste deel van de 220e aflevering van ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 24 juli 2003 een verslag van de oefenwedstrijd die Ajax op 19 juli 2003 speelde tegen een versterkt DVS’33. Ruim 5500 toeschouwers waren er afgekomen op het vriendschappelijk duel.

Door Bram Burggraaff.

De kleinste overwinning
Maar liefst 5500 toeschouwers waren afgelopen zaterdag aanwezig bij de vriendschappelijke wedstrijd die eredivisionist Ajax speelde tegen een versterkt DVS’33. De wedstrijd eindigde in 0-6, de kleinste overwinning die de Amsterdammers tot dan toe hadden geboekt in de oefencampagne.

E-pupillen
De beide elftallen kwamen geflankeerd door een groot aantal E-pupillen van DVS’33 het veld op. Vanaf de tribune werd de wedstrijd gevolgd door de Ermelose burgemeester Omta en de wethouders Bilder, Roelofsen en Meijer. Behalve vele Ermeloërs waren talloze vakantiegangers op de wedstrijd afgekomen. Ajax opende in de 13e minuut de score door een doelpunt van nieuwkomer Wesley Sonck. De Belgische international pakte in eerdere oefenduels al regelmatig zijn doelpuntje mee.

Remco van Lopik
DVS’33 leek een minuut later wat terug te doen, maar een kopbal van Ton Kaak, die dit seizoen is overgekomen naar de Ermelose club, ging net over de kruising. In de 24e minuut was het Wamberto die de 0-2 voor Ajax aantekende. De score bleef beperkt vooral door het zeer goede keeperswerk van Remco van Lopik. De DVS-keeper stopte in de 36e minuut zelfs een penalty van Rafael v.d. Vaart, nadat Steven Pienaar onderuit gehaald was. Een minuut later werd het alsnog 0-3 door een treffer van Nourdin Boukari.

Jari Litmanen
In de rust verving Ajax-coach Ronald Koeman zeven spelers. Bij DVS’33 kwam er een volledig nieuw team het veld in. Jari Litmanen, komend seizoen aanvoerder bij de Amsterdammers, zorgde in de 49e minuut voor de 0-4. Enkele minuten later blesseerde de Fin zich bij een ongelukkig botsing en moest een kwartier later vervangen worden. Vlak daarvoor boekte Johan v.d. Hazel, gastspeler van FC Horst, een succesje, toen hij Litmanen door de benen wist te spelen. In de 59e minuut scoorde Wamberto de 0-5.

Wesley Schneider
Enkele minuten voor tijd maakte Wesley Sneijder het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Van buiten het strafschopgebied joeg hij de bal via de paal in de touwen en bepaalde daarmee de eindstand op 0-6. Nadat scheidsrechter Mansfeld-Beck uit Deventer het eindsignaal had gegeven, bestormde de jeugd het veld op jacht naar handtekeningen van hun idolen. Het arbitrale trio, met als assistent-scheidsrechters de heren De Witte uit Ermelo en Schuilenburg uit Deventer, had geen enkel probleem met het sportieve duel.