Het derde deel van de 207e aflevering ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 14 november gaat over de hoorzitting, waarbij Motorclub Volgas de zienswijze kenbaar maakte met betrekking tot de dreigende sluiting van het motorcrossterrein aan de Drieërweg. Anno 2023 is MC Volgas echter nog springlevend en zijn motorcrossers regelmatig actief op circuit De Leemkuul. De Ermelose motorcrossclub bestaat inmiddels 59 jaar. Klik HIER voor deel 1 en HIER voor deel 2. Door Bram Burggraaff.
Dreigende sluiting
Motorclub Volgas maakte deze week tijdens een hoorzitting de zienswijze van de vereniging kenbaar met betrekking tot de dreigende sluiting van het motorcrossterrein aan de Drieërweg. Bij de hoorzitting waren vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo en de vereniging aanwezig. De zienswijze van MC Volgas is opgesteld in samenwerking met een jurist van de Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging. De gemeente Ermelo is van plan om per 1 januari 2004 de activiteiten van Volgas aan de Drieërweg te beëindigen, omdat de vereniging geen milieuvergunning heeft.
Legale activiteit
De vereniging stelt hier tegenover al meer dan dertig jaar op deze locatie gevestigd te zijn, waardoor er sprake is van een legale activiteit. Het terrein heeft jarenlang gefunctioneerd zonder milieuvergunning. Men is het eens met de VROM-inspectie van de provincie dat het wenselijk is aan de gedoogsituatie een einde te maken, maar wil anders dan de inspectie en de gemeente alsnog in aanmerking komen voor een milieuvergunning. De reden dat de vergunning niet mogelijk zou zijn, is volgens de vereniging gelegen in de status die aan het Centraal Veluwe Massief is toegekend.
Vogelrichtlijngebied
Het betreft hier echter geen beschermd natuurmonument en er is geen sprake van de ligging in een stiltegebied.Wel is het mogelijk een Vogelrichtlijngebied. Het staat echter niet vast dat het gebruik van een motorcrossterrein nadelige gevolgen heeft voor de vogelsoorten in het gebied. De geconstateerde geluidsbelasting is ook een reden waarom geen milieuvergunning verleend kan worden. MC Volgas wijst erop dat er maar acht uur per week sprake is van die overschrijding en dat de meest nabij gelegen woningen op grote afstand liggen. Ook de campings hebben aangegeven nooit last te hebben van de motorclub.
Perspectief
Bij Volgas is men van mening dat er wel degelijk nog perspectief zit in het aanvragen van een milieuvergunning. Voorgesteld is om alsnog gezamenlijk het milieuvergunningentraject af te maken en daar ook de VROM-inspectie bij te betrekken. De motorclub is bereid, indien noodzakelijk, aan strengere eisen te voldoen wat de geluidsemissie betreft, dan die op dit moment door de KNMV worden gesteld. Ook is men van mening dat een geluidsscherm of geluidwal met een hoogte van vier meter niet bij voorbaat onmogelijk is. De hoop wordt uitgesproken dat de gemeente in de zienswijze van de motorclub aanleiding ziet om het sluiten van het motorcrossterrein niet door te zetten.
Feestavond
Met de gemeente is afgesproken dat er binnen vier weken gereageerd zal worden op de zienswijze van MC Volgas. De Ermelose vereniging heeft samen met motorclubs uit Nunspeet, Heerde en Leusden een brief gestuurd naar de KNMV, waarin gesteld wordt dat het ‘vijf voor twaalf’ is voor wat betreft de crossgebieden op de Veluwe en om hun ondersteuning wordt gevraagd. MC Volgas kan met zo’n 340 leden onmogelijk terecht bij andere motorclubs. Er bestaat bij de motorclub uit Ermelo nog steeds hoop dat het motorcrossterrein aan de Drieërweg ook na 1 januari 2004 in gebruik kan blijven. "De jaarlijkse grote feestavond in ‘De Slenkenhorst’ met de uitreiking van de bekers op zaterdag 23 november 2002 zal zeker niet de laatste zijn’’, aldus de heer Mazier, voorzitter van MC Volgas.