Veel strijd in de eerste ronde van de bekercompetitie bij VSG Ermelo

Martin Elbertsen.
Martin Elbertsen.
Foto: Gerard de Hoop

In de eerste ronde van de bekercompetitie bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) zorgde het ‘bij remise gaat de lager geplaatste door principe’ voor veel strijd: de hoger geplaatste speler heeft onvoldoende aan remise en neigt er naar meer risico te nemen.

Dit bericht VSG Ermelo.

In tijdnood
Nieuw lid (maar geoefend schaker) William van de Groep behandelde een eindspel winnend beter dan Marco ter Meer. VSG’s andere nieuwe lid, Noël Koene, kon niet op tegen de ervaren oudgediende VSG’er Rob Boterenbrood. Pas toen Ronald Bieringa in tijdnood raakte en daardoor een fout maakte kreeg Henri Bosch kansen. Eerst in tweede instantie lukte het hem die te verzilveren.

Knallende aanval
Een knallende aanval voor een geofferde pion liet aanvaller Dirk van Setten met lege handen staan: tegenstander Gerard de Hoop verdedigde winnend. Ook Hisham Haout moest winnen en ging agressief spelend van start. De riposte van Wido Sparling was echter niet mis en een kleine onachtzaamheid van Hisham kostte hem de partij. Ten koste van wat materiaal kreeg Ralf van den Burg een veelbelovende aanval tegen Sape Westra. Dat was echter niet het hele verhaal, want zoals voor Ralf gebruikelijk kwam hij in serieuze tijdnood. Deze keer verloor hij omdat zijn bedenktijd was verstookt.

Stevig aan de bak
Ook Noël Bovens moest stevig aan de bak tegen Gert-Wim Korterink. Echter, zo’n klusje is Noël toevertrouwd. Geduldig en nauwkeurig hengelde hij de overwinning binnen. Ferry Lunek verraste de hoger geplaatste Onno Wolters met origineel en goed spel. Het leverde hem een remise en doorgang naar de volgende bekerronde op.

Leuke winst
In de andere bekergroep wist Martin Elbertsen vroege stukwinst tegen de altijd gevaarlijke Willem Booy netjes in winst om te zetten. Gerda Smid behaalde een leuke winst tegen Stephan Schoenmaker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen