FC Horst handhaaft zich op het nippertje in de tweede klasse

FC Horst speelt dankzij een 0-0 gelijkspel op zaterdag 27 mei tegen directe concurrent ZAC, ook komend seizoen in de tweede klasse. De Ermelose ploeg is met 29 punten uit 24 duels op de veilige zevende plaats geëindigd in de eindsrangschikking van de tweede klasse I zaterdag, afdeling Oost.

Door Bram Burggraaff, foto’s van Wim Balke en Herman Emond.

Sfeervol
Vooraf was nog alles mogelijk. Vanwege de herindeling bij de KNVB moet ook de nummer 9 zich via de nacompetitie proberen te handhaven in de tweede klasse. Er kwamen nog vier ploegen in aanmerking voor deze positie, namelijk Hattoheim. ZAC, FC Horst en Be Quick’28. De wedstrijd op een sfeervol sportpark ‘De Adelaar’ werd vooraf gegaan door vuurwerk en gekleurde rookbommen. De spelers betraden het veld door een erehaag gevormd door meisjesjeugdteams van FC Horst en twee oranje mascottes.

Nerveus
Beide ploegen begonnen nerveus aan het duel dat uitstekend geleid werd door scheidsrechter Wesley O’Neil. De arbiter uit Zeewolde drukte gelijk een positief stempel op de wedstrijd door zijn beide ‘club’-assistenten te corrigeren bij partijdige vlagsignalen. De eerste kans was in de 13e minuut voor FC Horst, toen spits Elroy Martens vrij opdook voor de doelman Henrico Abma, zijn inzet was echter te zacht. Een minuut later kon de Zwolse keeper de bal niet onder controle krijgen, maar hij werd iets te fel aangevallen door Paul van Prehn en kreeg het voordeel van de twijfel.

Schitterend afstandsschot
ZAC werd sterker, wat leidde tot aan aantal corners en een schitterend afstandsschot van Robbin Bastiaan in de 28e minuut, dat gekeerd werd door de lat. Het laatste kwartier voor rust drong FC Horst aan. De thuisploeg was in de 40e minuut dichtbij een treffer, toen Paul van Prehn uit een corner de bal op de lat kopte, die in de rebound ook geraakt werd door Ronald Lok.

Spectaculair
Een gevaarlijk schot van Paul van Prehn en een spectaculaire volley van Ronald Lok, die beiden naast gingen, waren de enige aanvallende echte wapenfeiten van FC Horst na rust. De thuisploeg beperkte zich voornamelijk tot verdedigen en deed dat heel bekwaam met een solide keepende Tim Crama.

Bloedstollend spannend
ZAC moest scoren, maar kreeg geen kansen, wel bleef het bloedstollend spannend. Bij één treffer van de Zwollenaren was de Ermelose ploeg namelijk alsnog veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. De opluchting en vreugde bij heel FC Horst was daarom groot, toen scheidsrechter O’Neil in de 95e minuut het laatste fluitsignaal gaf.

Verrassend
Na de wedstrijd bleek, dat behalve ZAC ook plaatsgenoot Be Quick’28, dat met 0-3 verloor van WVF, nacompetitie moet spelen. Hattoheim handhaafde zich verrassend. Na vier overwinningen op rij werd de laatste wedstrijd tegen Unicum Lelystad met 3-2 gewonnen.