Deel 1: Dindoa-speler Daniël de Bruijne promoot korfbal in Tsjechië

Daniël de Bruijne promoot korfbal in Tsjechië.
Daniël de Bruijne promoot korfbal in Tsjechië.
Foto: Archieffoto’s van Daniël de Bruijne

In de 178e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 16 augustus 2001 een interview met Dindoa-speler Daniël de Bruijne, die in juni van dat jaar met een groep korfballers uit district Oost een trip maakte naar Tsjechië om daar de korfbalsport te promoten. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

‘Tsjechië, here we come!’
Om de korfbalsport internationaal op een hoger niveau te brengen, wordt er vanuit Nederland op verschillende plaatsen in de wereld aan korfbalpromotie gedaan. Dit gebeurt onder andere in de vorm van uitwisselingen, stages en cursussen. Een rechtstreekse band met een vereniging komt eveneens steeds meer voor. Ook bij het Ermelose Dindoa worden plannen voorbereid om contacten te leggen met een club uit Slowakije. De zogenaamde promotietrips zijn een geliefde methode om de korfbalsport internationaal op een hoger plan te brengen. Nadat in het recente verleden al diverse malen Dindoa-spelers deelnamen aan een korfbalreis naar Portugal, was het ditmaal Daniël de Bruijne die in juni een trip maakte naar Tsjechië. De Dindoaspeler komt zelf aan het woord onder de titel: ‘Tsjechië, here we come!’.

Brief
Daniël de Bruijne: “Afgelopen maart hebben de eerste teamspelers van de korfbalclubs in het district Oost een brief gehad voor een promotietrip naar Tsjechië. Ik was daar erg enthousiast over en heb mij direct opgegeven. Na een maand hoorde ik geselecteerd te zijn voor de ploeg, die bestond uit de volgende spelers: Hanneke Bolleman (Elburg), Tanja Drost en Daniëlle Hage (Wit Blauw Kampen), Ramon Borgers en Remon Welgraven (DVO Bennekom) Jeffrey van de Bos (Oost Arnhem), Diana van Bunschoten (Sparta Nijkerk), Rob Meiling en Samantha Jonkman (AKC Almelo), Tom van Praag (DOS-WK Enschede), Marieke Sinke (ASVD Dronten) en Daniël de Bruijne (CSV Dindoa). Het gezelschap werd begeleid door Rob Lof (trainer-coach), Helmi Langerer (fysiotherapeute), Ilona Bouwhuis (verzorgster/sportmasseuse), Wis Welmers (voorzitter werkgroep Tsjechië) en Jan Willem van de Aart (reisleider).

Leuke groep
Woensdag 23 en 30 mei hadden we gezamenlijke trainingen en werden we onder leiding van Rob Lof in vakken verdeeld. Ik had al meteen door dat het een hele leuke groep was en kreeg er nog meer zin in. Het doel van de trip was het team van Tsjechië onder de 23 jaar klaar te stomen voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika dat binnenkort begint.

Dinsdag 5 juni
Eindelijk was het zover. Om 12.00 uur moesten we verzamelen op Schiphol om in te checken. Om 4.00 uur ’s middags kwamen we aan in Praag, waar zich een probleem voordeed. De tassen van Tom, Samantha en Jan Willem waren niet aangekomen, maar gelukkig kwamen die woensdag. De eerste dag bestond voornamelijk uit reizen en na vier uur in de bus gezeten te hebben, kwamen we aan in Dvur Kralove bij een luxe hotel. We gingen toen gezamenlijk eten met het Tsjechische team onder 23 jaar. ’s Avonds was onze eerste kennismaking met PIVO (het bekende bier). Aangezien een halve liter maar 80 cent kostte, hadden we een goede reden om een extra biertje te nemen.

Woensdag 6 juni
We werden om een uur of acht wakker. Na het ontbijt gingen we met de bus naar Nachod. We trainden ’s ochtends met de nationale selectie van Tsjechië onder de 23 jaar. Tussen de middag hadden we een lunch in een kasteel en daarna een ontmoeting met de plaatselijke burgemeester. ’s Middags was er een training voor de interlandwedstijd. Na deze training speelden we als Nederlands team een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechië onder 23 jaar; we wonnen de interland met 17-12. Na afloop kwamen er van alle kanten kinderen naar ons toe, die handtekeningen vroegen. ’s Avonds bezochten we met de hele selectie een discotheek. Het was daar erg gezellig en we waren pas laat terug in het hotel’’, aldus Daniël de Bruijne.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen