Drie schaak- en damtafels geplaatst in Ermelo

Schaak- en damtafel bij de Baanveger.
Schaak- en damtafel bij de Baanveger.
Foto: Sape Westra

Wat in 2018 schoorvoetend begon, is inmiddels uitgegroeid tot een bijna landelijk netwerk van meer dan 150 schaak- en damtafels in de openbare ruimte. Op 30 maart 2023 voegde Ermelo zich in de rij van gemeenten waar belangstellenden in de buitenlucht kunnen dammen en schaken.

Van Bram Burggraaff.

Op drie plekken
Op drie plekken werden elk twee tafels geplaatst door het bedrijf Stedon. “Er kwamen veel locaties in aanmerking voor de tafels”, aldus Sape Westra, voorzitter van de plaatselijke schaakvereniging het Veluws Schaakgenootschap. “Uiteindelijk zijn de tafels in het Kwetternestpark bij de Zwaluwstraat, bij de Baanveger aan de IJsbaanweg en in het speeltuintje bij de Schaapskooi gezet.” In de Baanveger en in het bezoekerscentrum bij de Schaapskooi kunnen schaakstukken en damschijven worden gevraagd. Wie in het Kwetternestpark wil schaken of dammen moet de stukken of schijven zelf meenemen.

Zorgvuldig gezocht
Volgens Westra is er in overleg met de gemeente Ermelo en andere betrokkenen steeds zorgvuldig gezocht naar geschikte plekken: “De tafels mogen geen sta-in-de-weg zijn, ze mogen niet op een te stille plaats staan en de buurt moet er positief op reageren.”

Dam- of schaakactiviteit
In 2022 vond een eerste overleg plaats tussen leden van VSG en vertegenwoordigers van de gemeente. Toen bleek dat een aantal leden van de schaakvereniging bereid was om regelmatig bij de tafels een dam- of schaakactiviteit te organiseren én de gemeente Ermelo bereid bleek om financieel bij te springen, werd het voornemen van de tafels verder uitgewerkt.

Sociale functie
“Wat we willen bereiken is dat de tafels een sociale functie krijgen voor de directe omgeving. Schaken en dammen zijn denksporten, maar tegelijk zijn het ook manieren om met anderen in contact te komen. Jong en oud, iedereen kan het leren en samen spelen is gewoon erg gezellig”, aldus Sape Westra.

Pagina ‘Schaaktafels’
Binnenkort vindt er overleg plaats over wanneer en hoe de tafels officieel in gebruik worden genomen. Op de website van het Veluws Schaakgenootschap zal op de pagina ‘Schaaktafels’ informatie worden geplaatst wanneer VSG leden activiteiten gaan organiseren. Deze pagina is via de QR-code op de tafels gemakkelijk te bereiken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen