Sparta-springers doen het goed bij de Flowercup Aalsmeer

Caro Binnerts eindigt bij de Flowercup op een knappe vierde plaats in de finale.

Na vier jaar afwezigheid vanwege Corona werd afgelopen weekend weer de tweejaarlijkse Internationale Flowercup in Aalsmeer gehouden. Het populaire toernooi werd door 380 gretige trampolinespringers uit heel Europa bezocht, maar ook Brazilië en Puerto Rico waren vertegenwoordigd.

Van Bram Burggraaff.

Springers Sparta
G.V. Sparta Ermelo had 12 springers afgevaardigd uit haar jonge ploeg, waarvan het merendeel voor de allereerste keer in Aalsmeer meedeed. De Flowercup vormt voor de Nederlandse springers de aftrap van de WK-procedure voor senioren en junioren.

Meedoen
Springers moeten met een onderlimiet (instroomscore) zorgen dat ze mee mogen doen aan de kwalificatie eind juni. Maar als er in het voortraject al wildcard-scores of harde limieten gesprongen worden, dan tellen die mee in het kwalificatieklassement.

Onwennig
In de ochtend begonnen de Seniordames Open klasse en de jongens 13-14 jaar. De nog 12-jarige Twan Rieksen moest het opnemen tegen circa 30 concurrenten. Nog een beetje onwennig begon Rieksen aan zijn verplichte oefening. De keuzeoefening sprong hij aanzienlijk beter. Het werd een 17e plaats in het eindklassement.

In actie
Bij de dames kwamen Renske Groen, Ilse Wolkenfelt, Lara Wolkenfelt en Caro Binnerts in actie in een klasse met 40 tegenstanders. Groen schoot er bij de verplichte oefening uit, maar herstelde goed bij de keuze. Ze werd 34e in het eindklassement. De gezusters Wolkenfelt deden het uitstekend.

Finaleronde
Alle oefeningen sprongen ze keurig uit en kwamen verrassend dicht bij de finale (beste 8) uit met een 12e plaats van Ilse en een 15e plaats voor Lara in het eindklassement. Caro Binnerts deed het als eerstejaars senior heel goed. Met twee prachtige oefeningen wist ze als 6e de finaleronde binnen te dringen die in avond plaatsvond.

Prima
In de middag sprongen de meisjes 13-14 jaar, meisjes 15-16 jaar en Elite seniordames. Bij de meisjes 13-14 jaar sprongen Ilse Wouters en Chemène Hazelof hun toernooi. Wouters, nog nieuw op het internationale podium, deed het prima en werd 29e in een zware en grote categorie.

Penalty
Hazelof kreeg helaas een penalty voor sprongherhaling in de verplichte, maar haar keuzeoefening was uitstekend. Ze eindigde op de 22e plaats in het eindklassement. Bij de 15 en16-jarigen sprongen Thirza van Boxtel en Britt Kroon. Van Boxtel, die nog geen twee jaar springt, deed het uitstekend.

Stabiel
Beide oefeningen sprong ze stabiel uit en dat leverde de 30e plaats op. Kroon, die bij het inspringen vervelend landde, herpakte zichzelf goed. Ze sprong beide oefeningen keurig uit en wist zelfs de 20e plaats te bereiken. Bij de Elite dames gelden andere regels.

Niet lekker
Daar worden twee keuzeoefeningen gesprongen, waarvan de beste telt voor mogelijke plaatsing in de finale. Hier namen Emy Engel, en nieuwbakken senior Valerie Bosschart en Eline Westhuis deel. Engel sprong beide oefeningen uit, maar zat er niet lekker in. Het leverde de 27e plaats op.

Kwalificatie
De 16-jarige Bosschart zorgde voor een mooie entree bij de senioren. Beide oefeningen zaten boven de instroomlimiet voor het WK-junioren, waardoor ze deel mag nemen aan de kwalificatie. In het eindklassement werd ze uitstekend 20e.

Zeer geslaagd
Westhuis wist met haar tweede oefening zelfs een wild card te springen voor het WK, hetgeen betekent dat ze nog maar één wild card hoeft te springen in juni. Ze werd 9e in het eindklassement en miste daarmee op 0,1 de finaleronde. Als nieuwe senior kon ze desalniettemin terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

Nét geen brons
’s Avonds werden de finales gesprongen. Caro Binnerts deed het uitstekend bij de dames Open klasse. Ze scoorde voor haar finale-oefening bijna twee volle punten meer dan in de voorronde. Hierdoor klom ze naar plaats vier in het eindklassement, met slechts 0,1 achterstand op de winnaar van het brons.