MC Volgas staat voor motorcross aan de Drieërweg in Ermelo

Jonge crossers van MC Volgas staan klaar voor de start.
Jonge crossers van MC Volgas staan klaar voor de start.
Foto: eigen archieffoto

In de 175e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 9 augustus 2001 aandacht voor MC Volgas, de motorcrossclub die zijn thuishaven had en heeft op circuit ‘De Leemkuil’ aan de Drieërweg te Ermelo.

Door Bram Burggraaff

Onder het ‘maaiveld’
Motorcrossclub Volgas is een bruisende vereniging met 300 rijders uit Ermelo en omliggende gemeentes. De club is opgericht op 10 juli 1964 en is na ruim 35 jaar nog springlevend. Men heeft de beschikking over een schitterend circuit met als ondergrond leem, vandaar de naam van het circuit ‘De Leemkuil’ gelegen aan de Drieërweg te Ermelo. Het circuit ligt gedeeltelijk meer dan een meter onder het ‘maaiveld’. Er is ook een jeugdbaan waar de kinderen kunnen oefenen op hun kleine motoren. De club is voor iedereen toegankelijk, want voor groot en klein is er een plekje. Dit komt tot uiting bij de clubwedstrijden, waaraan vanaf de mini-motoren (4-5 jaar) tot aan de veteranen (het oudste rijdende lid is 65 jaar) meegedaan kan worden. Men mag ook gewoon crossen, zonder aan wedstrijden deel te nemen op woensdagmiddag/avond en op de meeste zaterdagen.

Heel veel vrijwilligers
MC Volgas beschikt over heel veel vrijwilligers die zich enorm inzetten om de club draaiende te houden. Tijdens de trainingen en wedstrijden kan men een beroep doen op 30 vaste vrijwilligers die hun beste beentje voorzetten om alles in goede banen te leiden. Twee van de oudste leden, voorzitter Cees van Steeg en tweede penningmeester Jan Mazier gaven 37 jaar geleden het crossgebeuren in Ermelo een belangrijke impuls, maar konden toen niet vermoeden dat het zo’n groot succes zou worden en nog is. Ook landelijk gezien staat MC Volgas hoog aangeschreven om zijn organisatie, veiligheid en goed onderhouden circuit in het bos.

Veiligheid op hoog peil
Veiligheid staat op een hoog peil bij MC Volgas. Tijdens de trainingen is er altijd EHBO aanwezig en bij wedstrijden zijn er minimaal vier vrijwilligers van het Rode Kruis uit Harderwijk bij. Bij de motorcrossclub is men zuinig op de natuur, daarom wordt er altijd streng gelet op het milieu. Zo worden er in het rennerskwartier onder de motoren milieumatten gebruikt die er voor zorgen dat er geen benzine of olie wordt gemorst op de grond. Ook wordt er goed op gelet dat de geluidsnormen niet worden overschreden.

Leeftijd geen belemmering
De jongste leden van MC Volgas zijn 4 jaar en één van de oudste leden is Maas Besselsen die als 61-jarige nog regelmatig traint en aan de nodige wedstrijden deelneemt. Leeftijd hoeft dus geen belemmering te zijn om deze tak van sport te beoefenen. De jeugd tot circa 11 jaar heeft een eigen circuit om de sport veilig onder de knie te krijgen. Jeugdleden mogen zodra ze dat kunnen de stap naar het grote circuit maken, waar zij nog volop de gelegenheid krijgen om zonder grote motoren te kunnen trainen. Het grote circuit van circa 1200 meter lang kan gebruikt worden door iedereen die lid is van Volgas en al de nodige jaren ervaring heeft.

Spektakel van het jaar
De trainingen zijn in het seizoen op woensdagmiddag van 14.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag is het circuit open van 13.00 tot 17.00 uur. De zeven clubwedstrijden worden verreden op de eerste zaterdag van de maand. Er wordt ook een zomeravondcross verreden en een Veluwe Trofee cross, die in samenwerking met vier clubs in de regio georganiseerd wordt. Ook de moeite waard zijn de veteranen crosswedstrijden die dit jaar op zaterdag 18 en zaterdag 25 augustus verreden worden. Er rijden dan hele oude motoren met nog oudere deelnemers. De wedstrijden tellen mee voor het Nederlands Kampioenschap. Het spektakel van het jaar is de laatste crosswedstrijd in de vorm van een stadioncross met speciale springschansen en wasborden, oftewel heel veel heuvels achter elkaar. Deze wordt verreden op zaterdag 10 november 2001.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen