FC Horst in derby maatje te klein voor Hierden

FC Horst heeft op zaterdag 18 maart thuis de derby tegen het hooggeplaatste Hierden met 1-5 verloren. De Ermelose tweedeklasser blijft met 22 punten uit 17 duels weliswaar op de zesde plaats van de ranglijst staan, maar ziet de achtervolgers inmiddels wel steeds dichterbij komen.

Door Bram Burggraaff, met fotoreeks van Wim Balke.

Fabuleuze hakbal
FC Horst begon uitstekend aan de wedstrijd en opende in de 7e minuut uit de eerste echte aanval de score. Paul van Prehn brak door op de rechtervleugel en zette de bal hard en laag voor. De ingekomen Roy Kruse verraste bij de eerste paal met een fabuleuze hakbal Hierden-doelman Wouter Polhoud en tekende daarmee de 1-0 aan.

Langszij
Even later werd de thuisploeg opnieuw gevaarlijk. Ronald Lok ging goed door, maar kon op het laatste moment nog net gestuit worden. Uit de daaropvolgende corner werd een kopbal van Paul van Prehn net voor de lijn gekeerd. Hierden nam het initiatief over en kwam in de 29e minuut langszij. Een voorzet van Casper Krop vanaf links werd door Stefan Jansen schitterend ingekopt: 1-1.

Buitenspelluchtje
Zeven minuten later kwamen de gasten op voorsprong door een doelpunt met een duidelijk buitenspelluchtje. De scheidsrechter negeerde echter het vlagsignaal van zijn assistent, waarna Mark Bottenheft met een fraaie volley 1-2 scoorde voor Hierden. Op slag van rust zorgde de thuisploeg nog voor dreiging, maar een afstandsschot van Mark van de Bosch werd door de Hierdense keeper knap gekeerd.

Genadeloos afgestraft
In de tweede helft kwam FC Horst er niet echt meer aan te pas en na een uur spelen werd een fout in de Ermelose defensie genadeloos afgestraft door invaller Martijn Ruiter: 1-3. Vervolgens moest de thuisploeg risico nemen, waardoor Hierden steeds meer ruimte kreeg. Dat leverde in de 71e minuut de 1-4 op van wederom Martijn Ruiter, die met een fraaie lob Tim Crama verschalkte. De doelman van FC Horst blunderde in de 86e minuut opzichtig, waardoor het voor Brian Klaassen een koud kunstje was om de eindstand op 1-5 te bepalen.

Alle zeilen bijzetten
FC Horst moet, ondanks de bliksemstart met 12 punten uit de eerste 4 duels, inmiddels alle zeilen bijzetten om niet in de gevarenzone te belanden. Vanwege de herindeling van het amateurvoetbal degraderen de nummer 12 en 13 van de ranglijst dit seizoen rechtstreeks. De nummers 9 tot en met 11 spelen met de periodekampioenen uit de derde klasse een nacompetitie voor twee plaatsen in de tweede klasse. FC Horst heeft weliswaar vijf punten voorsprong op ZAC, dat op de gevaarlijke negende plaats staat, maar heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld.

Komende zaterdag
Komende zaterdag kan FC Horst zichzelf weer wat lucht verschaffen, als het op bezoek gaat bij SV Hatto Heim, dat met 11 punten uit 17 duels op de voorlaatste plaats staat. De ploeg uit Hattem verloor met 2-0 van Owios. FC Horst ging in de thuiswedstrijd tegen SV Hatto Heim op 5 november 2022 met 1-5 onderuit.