VSG Ermelo wint van BDSV in regionale SOS-competitie

Sape Westra (clubkampioen 2022 bij VSG) wint partij in SOS-competitie.
Sape Westra (clubkampioen 2022 bij VSG) wint partij in SOS-competitie.
Foto: archief

In de zevende ronde van de regionale SOS-competitie speelde het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) tegen het sterke BDSV 1 uit Barneveld. Het werd een spannende strijd die uiteindelijk met 5-3 werd gewonnen door VSG, dat van de zevende naar de vijfde plaats stijgt in de Hoofdklasse C.

Van Bram Burggraaff.

Niet goed
William Shakhverdian op bord 1 kwam niet goed uit de opening. Hij won een pion maar verstoorde daarmee zijn ontwikkeling, kwam gedrongen te staan en offerde een kwaliteit voor beter spel. Halverwege de avond was hij blij met de remise. Olaf Vlieger (bord 2) leek vanuit de opening een veelbelovende stelling te krijgen. Zwart speelde echter actief tegen, ruilde de dames en kwam opzetten met een aantal pionnen. Olaf keerde het tij en wist de veilige remisehaven te bereiken.

Tijdnood
Rob Boterenbrood (bord 3) kwam na een solide gespeelde opening in een lastig middenspel terecht. Na ruil van de dames bleef een gelijkwaardige stelling over. Toen bleek dat de pionnenmeerderheid op de damevleugel geen voordeel op zou leveren, eindigde ook deze partij in een puntendeling.
In de partij van Sape Westra (bord 4) werd een aantal stukken geruild, een aanval op de dame werd beantwoord met een tegenaanval. Toen de zwartspeler ervoor koos de dames niet te ruilen, trok Sape meer en meer het initiatief naar zich toe en mede geholpen door de tijdnood van zijn tegenstander sleepte hij het punt binnen.

Dankbaar
Noël Bovens (bord 5) kreeg een op het eerste gezicht lastige stelling; zijn geïsoleerde pion op d5 was een dankbaar aanvalsobject voor wit. Noël kwam weliswaar een pion achter, maar door de lopers van ongelijke kleur wist hij het halve punt toch vrij gemakkelijk te redden. Invaller Ralf van den Burg (bord 6) speelde zijn favoriete Engelse opening. Hij drong met zijn dame de zwarte stelling binnen op zoek naar kansen. Zwart verdedigde zich echter prima en wist uiteindelijk de witte dame in te sluiten, waarna Ralf de partij gewonnen gaf.

Witte dreigingen
Gerard de Hoop (bord 7) moest het antwoord zien te vinden op een lastig openingsgambiet. Toen na twee uren schaken de witte dreigingen waren opgelost, verschoof het initiatief naar Gerard en pionneneindspel wist hij de juiste zetten te vinden met winst als resultaat. Onno Wolters (bord 8) kwam vanuit de opening 2 tempi voor en speelde deze voorsprong in ontwikkeling goed uit. Zwart bleek met zijn koning in het centrum erg kwetsbaar. Onno offerde een pion en verstevigde daarmee zijn aanval. Toen zwart zag dat zijn verdediging onvoldoende, was gaf hij op.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen