Miraculeuze overwinning van DVS’33 Ermelo op Ajax

Voorafgaande aan de competitiewedstrijd werd Nathalie Hop gehuldigd als het 500ste lid.

De 161e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 15 februari 2001 is een verslag van de wedstrijd die DVS’33 op zaterdag 10 februari 2001 in Amsterdam speelde tegen de amateurs van Ajax. In dit duel stond de Ermelose voetbalploeg in de 81e minuut nog met 4-1 achter, maar wist het uiteindelijk met 4-5 de winst naar zich toe te trekken.

Door Bram Burggraaff.

Onmogelijk?
Een 4-1 achterstand in de 81e minuut en dan nog met 4-5 winnen lijkt onmogelijk, maar was de realiteit bij de uitwedstrijd van DVS’33 tegen Ajax. Oudere supporters van de Ermelose club moesten terugdenken aan de gedenkwaardige wedstrijd van jaren geleden, waarin met 5-4 werd gewonnen van Lelystad. Maar ook de miraculeuze overwinning van afgelopen zaterdag zal over vele jaren zeker nog eens ter sprake komen.

Tot op één punt
DVS heeft nu in 12 wedstrijden 17 punten verzameld en is Ajax tot op één punt genaderd en speelde bovendien één wedstrijd minder. Door het verrassende 0-3 verlies van koploper Veensche Boys tegen Zwaluwen is Marken de nieuwe nummer één in de Eerste klasse A. DVS speelt komende zaterdag tegen datzelfde Marken en kan bij winst de achterstand op de koploper reduceren tot zes punten, waarmee de competitie weer helemaal open lijkt.

Op schitterende wijze
Na een aftastend beginfase kwam Ajax in de 13e minuut op een verdiende 1-0 voorsprong door een doelpunt van Matthijs Leer. Vooral over de rechtervleugel kwam de thuisploeg steeds gevaarlijk door. Trainer Bert Hendriks, die onlangs zijn contract bij DVS verlengde, greep in door Rachid Korachi en Tonny Jochemsen van positie te laten wisselen. Hoewel Jochemsen hierdoor een linie naar achteren ging, zag hij toch kans om in de 15e minuut uit een corner van Lucien Ilie op schitterende wijze de 1-1 gelijkmaker in te koppen. Tot aan de rust gebeurde er verder weinig.

Gouden wissels
In de tweede helft hetzelfde spelbeeld met een afwachtend en slordig spelend DVS’33. Uit een aantal dode spelmomenten en door fouten van onder andere keeper Remco van Lopik liep Ajax, zonder zelf groots te spelen, uit naar een 4-1 voorsprong. De doelpunten werden gescoord door Raymond Barkema (57e minuut), Marc Geestman (64e minuut) en Tom Haverman (78e minuut). Terwijl Ajax dacht de buit al binnen te hebben, deed trainer Hendriks een aantal – achteraf gezien – gouden wissels. Martijn Verdoorn en Paul Hartenberg kwamen in het veld voor Rachid Korachi en de onzichtbare Roger Knoops. Pascal Frederikse en Ron Knol schoven een linie naar voren om de druk op te voeren.

Driemaal raak
In de 82e minuut scoorde debutant ‘Tita’ Verdoorn op de hem bekende wijze 4-2. De aangever van dit doelpunt Ron Knol was zelf verantwoordelijk voor de 4-3 in de 84e minuut; ditmaal was de voor Iwan van de Vegt ingevallen Ralf van de Berg de aangever. DVS geloofde er weer in en kwam in de 87e minuut zelfs langszij dankzij het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Een dieptepass bereikte Lucien Ilie op de 16-meterlijn. Deze kapte zijn directe tegenstander uit en legde de bal onverwachts terug op Ron Knol die zich geen moment bedacht en met een harde boogbal net onder de lat voor de 4-4 zorgde. De gasten toonden zich nog niet tevreden en maakten dankbaar gebruik van de malaise bij Ajax, dat inmiddels vijf gele kaarten had geïncasseerd van de uitstekende, jeugdige scheidsrechter Van Leyen uit Zuid-Schaarwoude

Winnende treffer
In de laatste minuut van de officiële speeltijd schoot Martijn Verdoorn uit een corner van Lucien Ilie de bal eerst tegen de paal, waarna hij de rebound doeltreffend afrondde en daarmee de winnende 4-5 scoorde. In de zes minuten blessuretijd zette Ajax nog aan, maar met kunst- en vliegwerk hield de Ermelose defensie de ‘pot’ dicht. De beste kans was nog voor Lucien Ilie die na een prachtige combinatie met Martijn Verdoorn zijn lob via de vingertoppen van de Ajax-keeper net naast het doel zag belanden. De winst op het prachtige sportpark ‘De Toekomst’ in Amsterdam werd na afloop door de spelers, begeleiders en supporters van DVS’33 gevierd, alsof het een kampioenschap betrof.

500ste jeugdlid
Nathalie Hop werd afgelopen zaterdag in het zonnetje gezet, omdat zij onlangs werd ingeschreven als het 500ste jeugdlid van DVS’33. Voorafgaande aan de competitiewedstrijd DVS A1 – SDCP A1 werd Nathalie gehuldigd. Aan de hand van scheidsrechter Van der Geest betrad zij het veld en werd in de middencirkel toegesproken door vice-jeugdvoorzitter Arie Brouwer. Daarna mocht Nathalie een leren bal, een sporttas, een rugtas, een DVS-speld, een mok en diverse stickers in ontvangst nemen en voor mevrouw Hop waren er bloemen. Komende zaterdag hoopt Nathalie haar debuut te maken in DVS F11. Inmiddels kon de grootste Ermelose voetbalvereniging afgelopen week al het 525e jeugdlid noteren.