Een ‘special’ over gymnastiekvereniging Sparta uit Ermelo

Een uitvoering van de Jazzgymnastiek afdeling van GV Sparta.
Een uitvoering van de Jazzgymnastiek afdeling van GV Sparta.
Foto: archief eigen foto

De 160e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 25 januari 2001 is een ‘special’ over gymnastiekvereniging Sparta. De sportverenigingen konden zich naar aanleiding van de manifestatie Ermelo Sportief, die tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo werd gehouden, in de loop van 2001 presenteren, te beginnen met Sparta.

Door Bram Burggraaff.

Eén van de grootste sportclubs
Wie en wat is Sparta Ermelo? Sparta is een gymnastiekvereniging met meer dan 600 leden en daarmee één van de grootste sportclubs van Ermelo. De vereniging bestaat uit meerdere afdelingen: Gymnastiek, Jazz Gymnastiek, Trampolinespingen, Ritmische Sport Gymnastiek (RSG), Meer Bewegen voor Ouderen (MBVO), Herentrimmen, Ouder en Kind Gymnastiek en Aerobic. Door een veelheid van keuzes wil Sparta een vereniging zijn waar iedereen zijn of haar sport kan beoefenen op recreatieve wijze. Door de hoge kwaliteit van de diverse afdelingen heeft Sparta een goede naam opgebouwd in de regio. Met diverse sporten blinkt het uit op zowel regionaal als landelijk niveau. Kinderen en volwassenen die willen sporten worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de vereniging.

Gymnastiek
Bij GV Sparta zijn kinderen al vanaf ze kunnen lopen welkom. Eerst komen ze samen met vader, moeder, opa of oma bij de ouder- en kind-gym. De peuters kunnen drie kwartier samen met een volwassene kennis maken met diverse toestellen. Ook worden er veel spelletjes in groepsverband gedaan. Het kind mag van ongeveer 3 – 3,5 jaar op kleutergym komen. Het is de bedoeling dat ze daar zonder begeleiding mee kunnen doen met de gymles. Op zeer speelse wijze wordt de motorische ontwikkeling van de kinderen begeleid. Daarnaast zijn er voor oudere kinderen tot ongeveer 18 jaar verschillende naar leeftijd ingedeelde groepen. Als de kinderen gemotiveerd zijn en over voldoende talent beschikken, worden zij door de leidster benaderd met de vraag of zij in een selectiegroep willen trainen. Maar niet alleen selectiegroepen doen mee aan wedstrijden, ook de leden van de recreatiegroepen mogen, als ze dat willen, aan wedstrijden deelnemen.

Jazz gymnastiek
Dansen op muziek, dat willen veel kinderen. Bij GV Sparta wordt jazzgymnastiek gegeven vanaf 6 jaar. Er zijn een aantal recreatiegroepen voor kinderen in de basisschoolleeftijd en daaropvolgend. Vanaf 12 jaar mogen kinderen, als ze over voldoende talent beschikken, meetrainen met selectiegroepen die met landelijke wedstrijden meedoen en daar meestal goede resultaten behalen. Ook is er een recreatiegroep voor dames vanaf een jaar of dertig die niet met wedstrijden willen meedoen, maar het wel leuk vinden elke week een uur te dansen. Verder wordt er om de twee jaar een grote demonstratieshow gegeven, waar iedereen aan familieleden, vrienden en andere belangstellenden kan laten zien wat ze kunnen.

Trampolinespringen
Kracht, lichaamsbeheersing en lenigheid zijn de uitgangspunten bij het trampolinespringen. Vanaf een jaar of zes wordt daar op speelse wijze een begin mee gemaakt. Er zijn bij GV Sparta een aantal groepen in de basisschoolleeftijd en daaropvolgend. De selectiegroepen van Sparta trainen op een zeer hoog niveau. Regelmatig nemen een aantal jongens en meisjes deel aan Internationale wedstrijden. Dit alles onder leiding van professionele trainers. Ook worden er elk jaar een flink aantal demonstraties gegeven.

Ritmische Sport Gymnastiek
Ritmische Sport Gymnastiek is op muziek een choreografie maken met ballen, knotsen, hoepels en/of linten, in een groep of alleen. Binnen de afdeling Ritmische Gymnastiek van GV Sparta zijn er voor kinderen van 6 tot ongeveer 18 jaar groepen die deze sport beoefenen. Er wordt door de selectiegroepen meegedaan aan wedstrijden en ook aan een aantal demonstraties. Voor familieleden, vrienden en andere belangstellenden wordt er elk jaar een show gegeven. (Informatie over lestijden en contributie van de verschillende afdelingen bij het secretariaat van GV Sparta).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen