Louis van Gaal gasttrainer bij Paralympics team; Ermeloër Jaap de Vries aanvoerder

Links: Louis van Gaal geeft gasttraining. Midden: Jaap de Vries.
Links: Louis van Gaal geeft gasttraining. Midden: Jaap de Vries.
Foto: archief

De 150e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 28 september 2000 gaat over een gasttraining die Louis van Gaal – zowel toen als op dit moment bondscoach van het Nederlands Elftal – gaf aan het zeer succesvolle Paralympisch Voetbalteam, waarvan Ermeloër Jaap de Vries vele jaren aanvoerder was.

Door Bram Burggraaff.

Vierde en laatste
Jaap de Vries maakt zich op voor zijn vierde en laatste Olympische Spelen. Ook voor de 34-jarige aanvoerder van het Paralympisch voetbalteam gaan de jaren tellen. Het Paralympics team speelt de eerste wedstrijd in Sydney op maandag 23 oktober tegen wereldkampioen Oekraïne. Daarna wachten Argentinië en Portugal. Jaap de Vries: “Het is geen gemakkelijke poule, maar die andere groep is met Brazilië, Rusland, Australië en Spanje ook niet misselijk. Favoriet? Ik denk de Brazilianen.’’ (Het was het Russische voetbalteam dat in 2000 goud won bij de Paralympics in Sydney – red.)

Louis van Gaal
Louis van Gaal bood vorige week donderdag de helpende hand in het streven om de Olympische Titel van Oranje in Atalanta 1996 te prolongeren bij de komende Paralympics in Sydney. De bondscoach van het Nederlands Elftal was gasttrainer bij het Paralympische voetbalteam. Hij onderrichtte op Papendal ‘de omschakeling’ en ‘het bezetten van de posities’. Jaap de Vries: “Ik was onder de indruk. Van Gaal was voor honderd procent gemotiveerd. Volgens mij traint hij het Nederlands Elftal niet anders. Onze spelers hebben er zeker iets van geleerd. Louis heeft me een goed gevoel gegeven. Hij heeft iets teweeg gebracht.’’

Woedend
Een aantal dagen daarvoor was Jaap de Vries, aanvoerder en routinier van het Paralympisch voetbalteam, nog woedend van het trainingsveld afgestapt. Gebrek aan inzet was het verwijt aan het adres van zijn teamgenoten. “Velen zaten in gedachten al bij de Spelen in Sydney. Er was geen bezieling. Gisterenavond was dat anders. Louis van Gaal heeft de groep op scherp gezet. Het was super, wat straalt die man een passie uit en dat slaat over op de groep’’, aldus de Vries.

Driemaal goud
Jaap de Vries was aanvoerder van het Nederlands voetbalteam dat op drie achtereenvolgende Paralympics de gouden medaille won. Het eerste goud werd veroverd bij de Paralympics van 1988 in Seoul, toen in de finale België met 4-0 werd verslagen. Daarna volgde de titel in Barcelona 1992; de spectaculaire finale tegen Portugal werd dankzij twee treffers van ‘Grote Jaap’ in de slotfase met 3-2 gewonnen. De laatste gouden plak werd veroverd in 1996 bij de Paralympic van Atalanta door de finale tegen Rusland met 3-1 te winnen. Daarnaast won ‘Oranje’ diverse wereld- en Europese titels.

Afscheid
Jaap de Vries: “Ik wil graag met een prijs afscheid nemen. Ja, dat is mogelijk; de halve finale moeten we kunnen halen en daarna is het een loterij. Maar gemakkelijk wordt het zeker niet. Tot 1996 was Nederland oppermachtig, wonnen we alles wat er maar te winnen viel. De laatste vier jaar is dat wat minder. We hebben nu een relatief jonge en onervaren ploeg. Het is te hopen dat de spelers niet te veel onder de indruk zullen zijn van de ambiance op de Spelen.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen