Maurice de Ruiter verliest kort geding tegen de KNVB

Maurice de Ruiter in actie voor DVS'33.
Maurice de Ruiter in actie voor DVS'33.
Foto: archief Theo Aalten

Maurice de Ruiter heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de KNVB verloren. De tuchtcommissie van de bond mag de tuchtzaak voortzetten tegen de 31-jarige Harderwijker, die misschien een lange schorsing boven het hoofd hangt.

Dit valt op te maken uit berichtgeving van topamateurvoetbal.com en De Stentor.

Voetbaltoernooi in Ermelo
Het incident, waarbij de Ruiter een scheidsrechter, een tegenstander en een toeschouwer verbaal en fysiek zou hebben belaagd, nadat hij een rode kaart had gekregen, deed zich begin juli voor tijdens het 43e Van Wijnen Voetbaltoernooi in Ermelo. De scheidsrechter gaf het incident aan bij de KNVB, waarop de bond een vooronderzoek startte en besloot om de zaak voor de tuchtcommissie te laten komen.

Kort geding
Maurice de Ruiter die deze zomer van Sparta Nijkerk naar Spakenburg verkaste, werd in eerste instantie voor dertig dagen geschorst. Die voorlopige straf werd na twee weken opgeheven, zodat de aanvaller wel kan spelen voor Tweede divisionist Spakenburg. Maurice de Ruiter spande via zijn advocaat en oud-profvoetballer Keje Molenaar een kort geding aan om die tuchtzaak onrechtmatig te verklaren.

Géén straf uitdelen
De oud-voetballer van DVS’33 Ermelo is van mening dat de misdragingen waarvoor de bond hem wil vervolgen buiten de jurisdictie van de KNVB vallen, omdat het incident plaatsvond op een bedrijventoernooi wat niet onder de vlag van de nationale bond werd gespeeld. In dat geval mag de tuchtcommissie van de voetbalbond géén straf uitdelen, zo betoogde Molenaar, die er onder meer op wees dat het bedrijventoernooi geen deel uitmaakte van het reguliere voetbalseizoen en dat aan het evenement ook niet-leden van de KNVB meededen.

Anders
De voorzieningenrechter oordeelde echter anders. In het toernooi-reglement staat dat het toernooi volgens de regels van de KNVB wordt gespeeld en dat ook de reglementen van de voetbalbond gelden. Bovendien werd de wedstrijd geleid door een KNVB-scheidsrechter en is de Ruiter als speler lid van de KNVB. Gezien deze feiten komt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat de voetbalbond in dit geval wel bevoegd is om een tuchtzaak te beginnen. Maurice De Ruiter kan zich zelf niet vinden in de beschuldigingen, zo liet hij eerder weten.

Bron: topamateurvoetbal.com / De Stentor

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen