Levade in Ermelo extra aantrekkelijk voor jeugdige bezoekers

Foto: archief Dorli Welp

In de 145e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ een voorbeschouwing van donderdag 17 augustus 2000 betreffende het pony- en paardensportevenement Levade, dat begin september 2000 gehouden werd op het Federatiecentrum in Ermelo.

Door Bram Burggraaff.

Paarden- en ponytop
De terreinen rondom het Federatiecentrum in Ermelo worden op 2, 8 en 9 september bevolkt door het puikje van de paarden- en ponytop. Op het bekende hippische hart van Nederland vindt dan de Levade plaats, de nationale kampioenschappen van de Koninklijke Nederlandse Federatie van landelijke rijverenigingen en ponyclubs (KNF).

Ponyruiters
Zaterdag 2 september is het eerst de beurt aan de ponyruiters. Op het hoofdterrein bijten ’s morgens de springruiters in de klasse ZZ het spits af. Om de kampioenstitels wordt gestreden in de volgende disciplines: Dressuur klasse L, M1, M2, Z1 en Z2; springen klasse L, M Z en ZZ, éénspan Hackneys, dressuur vier- en achttallen, solo-voltigeren en het ponykampioenschap. De dag wordt afgesloten met een show van de Hackney-vereniging Centraal Nederland, een defilé en de presentatie van de kampioenen.

Jeugd
Voor de jeugdige bezoekers is er dit jaar veel te beleven. ‘Special guest’ (clubgenoten van de provinciale kampioenen) kunnen rekenen op een VIP-ontvangst. Alle bezoekers tot 15 jaar hebben de gelegenheid om een kleurplaat in te leveren, waarmee zij kans maken op een ballonvaart. Tevens is er over het hele terrein een speurtocht uitgezet. Tegen inlevering van de goede oplossing wordt een leuke attentie verstrekt. Ook is er een mogelijkheid om zelf een ritje te maken op een pony van ponyclub Cannenburgh uit Vaassen. Wie een echte pony te spannend vindt, kan deelnemen aan de stokpaardrace.

Paarden
De Levade voor paarden vindt plaats op 8 en 9 september. Op vrijdag 8 september worden de voorrondes afgesloten met een Virbac Rondje Instructie. Op zaterdag 9 september worden de winnaars in de disciplines dressuur, springen, één- en tweespan tuigpaarden, dressuur viertallen en achttallen, een Kür op muziek voor viertallen en verenigingskampioenschap bekend gemaakt. Tevens organiseert het Welshpony Stamboek op deze dag een veiling. Binnenkort worden op paardensportcentrum Gert van den Hoorn in Kootwijk de jaarlijkse nationale kampioenschappen van de NVBR gehouden. Op zaterdag 2 september worden de voorronden gereden en op zondag 3 september komen de beste ruiters uit alle klassen, dressuur en springen, opnieuw in actie tijdens de finales.

Grote publieke belangstelling
De deelnemers aan de hoogste klasse dressuur zullen als tweede proef een Kür op muziek rijden, waarvoor weer grote publieke belangstelling zal zijn. Op zaterdag beginnen de wedstrijden om 9.00 uur en op zondag wordt om 8.30 uur begonnen. Dan zullen de beste combinaties strijden om de felbegeerde kampioenstitels. Tijdens de kampioenschappen zullen er enkele rubrieken in aanmerking komen voor het Rabobank talentenplan. Via selectiewedstrijden in de zes NBVR districten hebben de ruiters zich de afgelopen maanden gekwalificeerd voor dit kampioenschap. Hierdoor komen gegarandeerd de beste uit elk district aan de start.

Kampioenen
Bij de dressuur zal in de klasse Z1 en M1 de kampioen van vorig jaar, Jolanda Jonker met haar paard Mondego een gooi doen naar het kampioenschap. In de klasse Z2 verschijnt de Z1-winterkampioen Sander Marijnissen met Maradonna W in de ring en zal ongetwijfeld een grote kanshebber zijn. M1-winterkampioen Debbie Staa start met haar paard Nobility in de M2-klasse. De bekende NBVR springruiter John Fakkel plaatste zich voor deelname aan alle rubrieken en is ongetwijfeld kandidaat voor één of meerdere kampioenstitels. Maar daarvoor zullen hij en de andere deelnemers wel eerst de parkoersen van Chris van Gelder en zijn helper snel en foutloos moeten afleggen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen