Deel 2: Ronde van Nederland door Ermelo

Michel Bogerd en Marc Wouters op kop in de Ronde van Nederland 1999.
Michel Bogerd en Marc Wouters op kop in de Ronde van Nederland 1999.
Foto: eigen archief

In de 144e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ een voorbeschouwing in twee delen van donderdag 17 augustus 2000 over de Wielerronde van Nederland, waarvan de vijfde etappe op vrijdag 25 augustus door Ermelo zal gaan. Dit in het jaar dat Ermelo en DVS’33 met het ‘huisvesten’ van het Nationale voetbalelftal van Portugal in het kader van het Europees Kampioenschap Voetbal ‘Euro 2000’ ook al landelijke ‘sport’-bekendheid kregen. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Troefkaart
Bij US Postal zal Touwinnaar Lance Amstrong (tweede en vierde in de Rondes van Nederland in 1996 en 1998) niet present zijn, maar de tijdrijders Tyler Hamilton en ‘Slava’ Ekimov staan wel aan de start. Bij Mapei zal de troefkaart Tom Steels worden getrokken. De Belg, veelvuldig etappewinnaar in de Tour, verdiende zijn opname in de wereldploeg, toen hij als 22-jarige veelbelovende renner in de Vlaanderen 2002-ploeg in de Ronde van Nederland 1995 maar liefst twee etappes de massasprints wist te winnen. Uiteraard is ook zijn meesterknecht Max van Heeswijk ingeschreven.

Italiaanse ploegen
In de Italiaanse ploegen van Polti, Lambre-Taikin en Vini Caldirola zitten traditioneel veel sprinters, maar ook tijdrijders, zoals Jeroen Blijlevens die zo’n moeilijke Tour doormaakte. De Deense Memory-card ploeg zal worden aangevoerd door onze landgenoot Tristan Hoffman en bevat verder tempobeulen als Michael Blaudzun en Martin Ritsel. Het Belgische Lotto zal zijn opgezet rondom de taaie klassiekerspecialist Andrei Tchmil en het Franse Française des Jeux heeft de snelle Lars Michelson. Naast de elf Trade team-1 ploegen zijn er nog drie Trade Team-11 ploegen, waaronder het Nederlands BankGiroLoterij-Batavus team met Rudi Kemna, de Duitse ploeg Cologne met Raymond Meyes en het Belgische Palmans team met Nico Eeckhout die in België al vele koersen won.

Zware last
De last voor de mensen van voorzitter Paul Nouwen om veilig door Nederland te rijden wordt ieder jaar zwaarder, maar ze worden voortreffelijk gesteund door de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) om de karavaan zonder ongelukken door het land te loodsen. Door de komst van tientallen verkeerrotonden, vluchtheuvels en verkeersdrempels moet het peloton meer op deze obstakels worden gewezen. Daarvoor is net als in voorgaande jaren de hulp ingeroepen van een speciale beveiligingsformatie, de stichting MTB uit Zoetermeer die op de motor deze specifieke verkeerssituaties zal beveiligen.

Truien
Behalve voor de Hubo-leiderstrui zal gestreden moeten worden voor de overige tricots, zoals de groene trui voor het puntenklassement van de Rabobank, de traditionele ronde sprinttrui van Zwitser Leven en de witte trui van Jersey Eclairs voor de beste coureur van het jongerenklassement. Een garantie voor sport van het hoogste niveau, waarvan men via NOS Studio Sport dagelijks getuige kan zijn. De laatste twee uur van de slotetappe naar Landgraaf wordt live uitgezonden. Op alle andere dagen is er een ruime samenvatting te zien tussen 17.00 en 17.25 uur naast korte reportages in de dagelijkse sport-journaals. De wielersupporters krijgen van 21 tot en met 26 augustus 2000 dus alle kans om hun favorieten in actie te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen