‘Dikke Banden Race’ geeft Ermelose Wielerronde kleur

De ‘tweeverdiepingenfiets’ van Oma’s Café.
De ‘tweeverdiepingenfiets’ van Oma’s Café.
Foto: archief Gert Boonen

De 49e Ermelose Wielerronde zal na twee jaar onderbreking wegens de Corona-pandemie op woensdag 6 juli 2022 voor de zesde keer verreden worden in het buurtschap Horst & Telgt. In de 139e aflevering van de Sportartikelen uit de oude doos een verslag in twee delen van donderdag 12 juli 2000 betreffende de 28e Ronde van Ermelo en de ‘Dikke Banden Race’. Het wielerevenement vond plaats op woensdag 5 juli 2000, toen nog in het centrum van het dorp. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

‘Vreemde fietsenrace’
Voor de start van de Elite/Neo amateurs vormde de ‘Dikke Banden Race’ een hele leuke attractie. Fraai uitgedoste berijders van vreemdsoortige ‘fietsen’ gingen met elkaar de strijd aan. Het zien van een nostalgische foto van een ‘vreemde fietsenrace’ bracht Gert Boonen van Oma’s Café op het idee om een ‘Dikke Banden Race’ te organiseren. Voordat de A-amateurs aan hun criterium begonnen, was er een ‘wedstrijd’ waaraan werd deelgenomen door ‘wielrenners’ op 20 zeer aparte fietsen.

Enorm kabaal
Het was de bedoeling om met een zo’n ludiek mogelijk voertuig aan de start te verschijnen en vervolgens drie ronden over het parkoers te maken. Aan de start verschenen onder andere een stoomwals, swingfietsen, antieke motoren en een tandem voor zes personen. De deelnemers aan de ‘Dikke Banden Race’ zorgden onderweg voor een enorm kabaal middels gastoeters en het originele alarm van Oma’s Café.

Blikvanger
Na het verdwijnen van de reclamekaravaan enkele jaren geleden kon de Ronde van Ermelo wel een nieuwe blikvanger gebruiken. Het initiatief van Gert Boonen werd dan ook zeer op prijs gesteld door het publiek. Oma’s Café had prijzen beschikbaar gesteld voor de drie meest originele voertuigen. Winnaar werd Shell Benzinestation Hop met een bakfiets waarop Henri Hop als oliesjeik rondreed. De tweede plaats ging naar Oma’s Café zelf voor een fiets bestaande uit twee verdiepingen. De bierfiets met een heuse biertap van Monotherm zwembaden eindigde op de derde plaats. De meeste voertuigen waren geregeld door Jaap Boonen van Jaap Boonen Tweewielers.

Spontaan
Gert Boonen: “Het idee voor een ‘Dikke Banden Race’ ontstond spontaan. Op het laatste moment moest er nog veel geregeld worden en door alle drukte rond EURO 2000 is er niet zoveel bekendheid aan het evenement gegeven. Daarom kwam de race voor de meeste toeschouwers als een verrassing. Dat de mensen het leuk vonden, bleek uit de vele positieve reacties. We zijn dan ook zeker van plan hiermee door te gaan. Volgend jaar zullen we meer publiciteit aan deze race geven. De bedrijven die in het verleden deelnamen aan de reclamekaravaan zullen benaderd worden en ruim van te voren zal via de krant en posters de ‘Dikke Banden Race’ worden aangekondigd.’’

Lang gezellig
Mede dankzij het succes van Godert en Jan de Leeuw en de ‘Dikke Banden Race’ bleef het nog lang gezellig in Oma’s Café. Gert Boonen: “De gezelligheid staat bij ons voorop. Ook tijdens EURO 2000 was het hier één groot feest. Bij alle wedstrijden van het Nederlands Elftal hadden we een volle bak. Toen Nederland werd uitgeschakeld, vonden er in sommige cafés vervelende incidenten plaats, terwijl hier de kater werd weggefeest.’’

Organisatie
De organisatie van de Ronde van Ermelo is in handen van Wielercomité Ermelo in nauwe samenwerking met Wielervereniging ‘De IJsselstreek’. De organisatoren bedanken de gemeente Ermelo, de politie, de EHBO, de bewoners langs het parkoers, de medewerkers en de sponsors/premiegevers. De hoofdsponsors van de 28e Ronde van Ermelo waren Tweewielersbedrijf Leo Steijn, Pieper ijzer- en bouwmaterialen en de Rabobank. Daarnaast waren er nog zo’n 50 subsponsors en premieschenkers uit Ermelo en omgeving, die de Wielerronde mede mogelijk maakten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen