Godert de Leeuw wint 28e Wielerronde van Ermelo

Volop strijd in de 28e Wielerronde van Ermelo.
Volop strijd in de 28e Wielerronde van Ermelo.
Foto: archief Jan de Roo

De 49e Ermelose Wielerronde zal na twee jaar onderbreking wegens de Corona-pandemie op woensdag 6 juli 2022 voor de zesde keer verreden worden in het buurtschap Horst & Telgt. In de 139e aflevering van de Sportartikelen uit de oude doos een verslag in twee delen van donderdag 12 juli 2000 betreffende de 28e Ronde van Ermelo en de ‘Dikke Banden Race’. Het wielerevenement vond plaats op woensdag 5 juli 2000, toen nog in het centrum van het dorp. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Dubbel Ermelo’s succes
Godert de Leeuw heeft de wielerronde in zijn woonplaats Ermelo gewonnen. Hij maakte met zijn broer Jan deel uit van een kopgroep van vier renners. Jan de Leeuw zorgde met een tweede plaats voor dubbel Ermelo’s succes. Jeffrey Leest uit Zutphen eindigde op de derde plaats en Maarten Talinghi uit Arnhem werd vierde. Grote tevredenheid heerste er bij de VvZ Hitachi ploeg met drie renners op het podium. Na een aarzelende start timmert de ploeg van Godert en Jan de Leeuw steeds meer aan de weg. Binnen enkele weken worden de plannen voor de komende vijf jaar bekend gemaakt. Daarbij is het zeker niet uitgesloten dat VvZ Hitachi met een profploeg gaat beginnen.

Elite/Neo amateurs
De Elite/Neo amateurs maakten er een boeiende wedstrijd van in het centrum van Ermelo. De ontsnappingen wisselden elkaar in een hoog tempo af, maar het peloton reageerde alert. Een forse regenbui bleek uiteindelijk de spelbreker in de ronde. Een deel van het parkoers werd door de regen even spekglad en veel renners hadden moeite om op de been te blijven. Het peloton viel uiteen en een kopgroep van vier renners kon een beslissende slag slaan. De vluchters moesten op het natte parkoers alles op alles zetten om uit de greep te blijven van het peloton, dat de koplopers lang in beeld bleef houden. De vier wisten echter door goed samen te werken tegen het einde van de wedstrijd per ronde de voorsprong met enkele seconden te vergroten. Uiteindelijk bleek dat ruim voldoende om onbezorgd naar de finish te rijden.

Finale
Maarten Tjalinghi leek het feestje voor de gebroeders de Leeuw nog te verstoren door enkele rondes voor de finish te ontsnappen. Dat duurde echter niet lang, want door een goede samenwerking achterhaalden de medevluchters hem weer snel. In de finale wist Godert de Leeuw te ontsnappen. Hij bereikte solo en dolblij de finish. Jan de Leeuw won de sprint van de medevluchters en werd tweede. Ermeloër Edward Foppen eindigde op een verdienstelijke zesde plaats. Er kwamen slechts 10 van de 75 deelnemers over de eindstreep.

Klacht
Na afloop diende Maarten Tjalinghi een klacht in tegen Godert de Leeuw die volgens hem door een val een ronde achterstand had opgelopen. De jury oordeelde dat materiaalpech hiervan de oorzaak was en dat volgens de regelementen in een criterium een renner een ronde de tijd heeft om de schade te herstellen.

106e overwinning
Voor Godert de Leeuw was het de 106e overwinning in zijn imposante carrière, toch vindt hij winst in zijn eigen woonplaats nog altijd iets speciaals hebben. Zes keer eerder zegevierde De Leeuw in Ermelo, maar de laatste overwinning dateerde alweer uit 1994. Ook toen was de tweede plaats voor Jan de Leeuw, die in 1995 de Ermelose Ronde won.

B-rijders en veteranen
De avond begon met een wedstrijd voor B-rijders en veteranen. Hier ging de overwinning naar Freddy Keller uit Beekbergen. Henri Ruitenberg uit Oldebroek eindigde op de tweede plaats en Wim Junte uit Elberg werd derde. Ook bij deze wedstrijd gingen de renners er gelijk vanaf de start vol in. De ene ontsnapping was nog maar nauwelijks verijdeld of de volgende renner(s) ging(en) er alweer vandoor. Zo’n 15 ronden voor het einde van de wedstrijd werd de beslissende ontsnapping ingeluid. Henri Ruitenberg, Wim Junte, Jan Brouwer en Wim Nieuwenhuis reden weg van de jagende groep. Alleen Freddy Keller kon zich door een twee ronden durende tussensprint nog net bij de vluchters aansluiten. Uiteindelijk bleek Keller de sterkste benen te hebben. De plaatselijke favorieten Robert Hoffmann en Jan Hamstra reden een prima wedstrijd. Hoffmann won de sprint van het peloton en pakte zo de zesde plaats en Jan Hamstra eindigde op een verdienstelijke veertiende plek net achter voormalige Ermeloër Dick Grift die twaalfde werd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen