Leontine van Laar uit Ermelo treedt in ‘sneeuwsporen’ van moeder Sonja

Foto: archief

In de 136e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een artikel van donderdag 3 februari 2000 over Leontine van Laar, die in de voetsporen trad van haar moeder Sonja van Laar bij wedstrijden sleehondenrennen.

Door Bram Burggraaff.

Jongste deelneemster
Nu Sonja van Laar als meervoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioen het na 22 jaar wat rustiger aan gaat doen met de wedstrijdsport en alleen nog een achttal husky’s traint, neemt dochter Leontine op internationale wedstrijden de honneurs waar met een klein team. Als jongste deelneemster tijdens een Internationale wedstrijd in het Oostenrijkse St. Ulrich in Tirol, waar tevens de Nederlandse Kampioenschappen sleehonden werden gehouden, liet Leontine direct van zich horen.

Prachtig winters decor
De 15-jarige Havo-leerlinge liep met haar vier husky-span naar een fraaie derde plaats in een deelnemersveld van 28 teams. De wedstrijd werd voor 5000 toeschouwers in een prachtig winters decor verlopen over een afstand van negen kilometer, dat drie dagen achter elkaar moest worden afgelegd. De eerste dag eindigde de Ermelose met een tijd van 25.11 minuten als achtste. De daaropvolgende dagen liep Leontien met haar span steeds sneller tot een tijd van ver onder de 24 minuten, waardoor ze uiteindelijk als derde eindigde. Tijdens de prijsuitreiking werd Leontien van Laar als jongste deelneemster tussen alleen maar volwassenen nog extra in de bloemetjes gezet.

Kids for Animals
Leontien werd gedurende haar wedstijden gevolgd door een cameraploeg van de AVRO, die een speciaal item over de sleehondensport maakte voor het programma ‘Kids for Animals’. De regisseur was uiteraard verheugd over het uitstekende optreden van Leontien van Laar tijdens de races. Zij kwalificeerde zich met deze goede uitslag tevens voor de Europese kampioenschappen, die begin februari 2000 in Bad Mitterndorf te Oostenrijk worden verlopen.

Racer en Eagle
Wanneer Leontien vanwege haar studie niet in staat is om regelmatig aan wedstrijden deel te nemen, loopt haar vader Ton de sneeuw- en karrenwedstrijden met een acht husky-team. Het team van zijn dochter bestaat uit twee leidhonden, in dit geval teven die luisteren naar de namen Racer en Eagle, met daarachter twee krachtige reuen met de namen Klapton en Karli. Leontien wordt volledig in haar wedstrijdkleding, inclusief een prachtige parka, gestoken door de hondenvoerfirma ‘Greenheart’. Haar kleding is in de kleuren rood, wit en blauw in haar streven de Nederlandse driekleur hoog te houden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen