Ermeloër Eddy Kraay wordt nieuwe hoofdtrainer FC Horst

‘Man of the match’ Johan van de Pol scoort al na enkele minuten 1-0 voor FC Horst.

In de 135e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een bericht van donderdag 20 januari 2000 over de aanstelling van Eddy Kraay als nieuwe hoofdtrainer van FC Horst en een verslag van de competitiewedstrijd tegen SDS’55.

Door Bram Burggraaff.

Debuut
Voorzitter Gert van Winkoop maakte zaterdagmiddag in de kantine van FC Horst bekend dat Eddy Kraay de nieuwe hoofdtrainer wordt van de vereniging. Hij wordt de opvolger van Ety Jansen die de Ermelose vierdeklasser na vier seizoen gaat verlaten en volgend seizoen werkzaam zal zijn bij derdeklasser Zwart-Wit’63 in Harderwijk. Eddy Kraay, die bij FC Horst zijn debuut als hoofdtrainer maakt, is vanaf zijn jeugdjaren actief bij plaatsgenoot DVS’33 Ermelo, waar hij alle selectieteams doorliep en in het eerste elftal speelde. Later had hij als trainer F-pupillen tot en met senioren onder zijn hoede. Momenteel is hij de assistent van DVS-hoofdtrainer Niels Overweg. Eddy Kraay is in het bezit van het diploma trainer-coach 2.

Neuzen
FC Horst heeft afgelopen zaterdag de inhaalwedstrijd tegen hekkensluiter SDS’55 met 5-0 gewonnen. Na de slechte resultaten met name in de laatste wedstrijden voor de winterstop had technisch coördinator Wim Besselsen donderdag voor de wedstrijd er alles aan gedaan om ‘de neuzen in dezelfde richting te krijgen’. Dat leverde duidelijk resultaat op, want FC Horst speelde met vijf invallers geconcentreerd en kwam nauwelijks in de problemen. Met 16 punten uit 13 wedstrijden kan de Ermelose tweedeklasser nu weer wat ruimer adem halen, al kwam de verrassende overwinning van het eveneens laaggeplaatste Desto tegen Lunteren de ploeg van trainer Ety Jansen slecht uit.

Op rozen
FC Horst leek tegen SDS al snel op rozen te zitten. In de derde minuut gaf Johan Jan Snoek een loepzuivere pass op Johan van de Pol, die de bal direct op zijn slof nam en op schitterende wijze 1-0 aantekende. Acht minuut later was het al 2-0. Een voorzet van de maker van de eerste treffer kwam terecht bij Albert van Nijhuis die van dichtbij tegen de keeper opschoot en in de rebound de bal onhoudbaar in de linkerbovenhoek prikte. Daarna zakte de thuisploeg wat terug en werd SDS enkele malen gevaarlijk. De beste kans voor de gasten kwam voort uit een goed genomen vrije trap, die door de paal werd gekeerd.

Betere ploeg
In de tweede helft was FC Horst weer de betere ploeg. In de 57e minuut ging de sterk spelende Johan van de Hazel goed door op links. Zijn voorzet werd in het strafschopgebied getoucheerd door Albert van Nijhuis en kwam vervolgens voor de voeten van Johan van de Pol, die snoeihard de 3-0 inschoot. In de 67e minuut werd een voorzet van invaller Henri Vliek vanaf de rechtervleugel in het strafschopgebied geblokt door Johan Timmer, waarna de bal voor de voeten van Albert van Nijhuis terecht kwam, die 4-0 aantekende. Drie minuten later was het weer raak. Johan Timmer bereikte Johan van de Hazel, die met een bekeken inzet de SDS-doelman verschalkte en daarmee de eindstand op 5-0 bepaalde.

Uitermate tevreden
FC Horst trainer Ety Jansen toonde zich na afloop uitermate tevreden. “Na een moeilijke periode voor de winterstop is dit een geweldige opsteker. We hebben vorig seizoen gezien dat je niet zomaar wint van de hekkensluiter; toen verloren we vijf punten tegen VVOP. Nu trokken we binnen tien minuten de wedstrijd al naar ons toe door tweemaal te scoren, waarbij vooral de eerste een ‘beauty’ was. In de loop van de eerste helft zag je toch weer dat we onrustig werden. Dat is begrijpelijk, want we moesten opnieuw in een andere samenstelling spelen. Als het toen 2-1 was geworden, hadden we het vast moeilijk gekregen. Nu scoorden we op de goede momenten en dat is dit seizoen wel eens anders geweest. Deze wedstrijd is natuurlijk geen echte graadmeter, daarvoor is SDS te zwak. Het is jammer dat Desto ook gewonnen heeft, daarom staan we nog steeds met vier andere ploegen in de buurt van de gevaarlijke derde plek van onderen’’, aldus Ety Jansen.