Ermelo gaat los tijdens Halve Marathon evenement

De tiende editie van de Halve Marathon van Ermelo, zaterdag 4 juni, heeft veel records gebroken. Door de razendsnelle Yonas Yakob Tsighe staat het evenement inmiddels ook bekend als snel parcours. De Harderwijkse inwoners legde de 21,1 kilometer af in een toptijd van 1.07 uur.

Van Bram Burggraaff, met fotoreeks.

Op en top
Onder ideale weersomstandigheden zorgden de ruim 40 vrijwilligers en bijna 40 ingehuurde verkeersregelaars voor een op en top georganiseerd evenement. De finish van de ruim 900 deelnemers deed de vroeger zo feestelijke binnenkomst van de Ermelose Avondvierdaagse bijna vergeten.

Overweldigend
De sfeer was overweldigend en dat begon al zodra de lopers bij café Binnen en cafetaria ’t Hoekje de bocht om kwamen. Maar ook doordat de Ermelose brandweer opnieuw aanwezig was om de lopers af te koelen als men dat wilde en daar maakte men veelvuldig gebruik van. De inzet van de vrijwilliger brandweer van Ermelo werd zeer gewaardeerd door de deelnemers.

Vreugdedansjes
Bij de finish wisselden emotionele taferelen en vreugdedansjes elkaar in rap tempo af. De Ermelose Reenine Oortman-Stoute liep haar eerste vijf kilometer ooit op de weg. Sterker nog, de Ermelose die bijna blind is geboren, had alleen nog maar op de loopband hardgelopen.

Maatje van de dag
Zij werd begeleid door haar maatje van de dag, Nero de Boer uit Ermelo. Na een spoedcursus Running Blind durfde de Ermeloër het aan om vijf kilometer lang Oortman te begeleiden, voor beiden een ervaring voor het leven.

MEGA happening
Maar ook jongeren van de Enckerkampen van ’s Heeren Loo hadden de onvergetelijke dag. De meesten durfden het zelfs aan om de vijf kilometer te lopen en haalde de finish. Jason de Boer uit een woongroep van ’s Heeren Loo heeft bijna een uur gedraaid op het podium van ‘Feest in Ermelo’. Onder de naam DJ Dragon Trix bracht hij de lopers in het goede ritme. Een MEGA happening voor Jason, want nooit eerder trad hij op voor bijna 2000 mensen.

80 jaar
De 80-jarige Gerard Loedeman haalde ook de meet van de Nero halve marathon. Hij was een half uur eerder begonnen omdat hij drie jaar geleden de limiet net niet haalde. Gerard stond na de finish aardig wankel op de benen maar had het gewoon wel gedaan.

Emotioneel
Geerhard Ronde heeft jarenlang het evenement gesteund door beginners klaar te stomen voor de 5 kilometer. Hij is eind vorig jaar overleden. Zijn goede vriendin Bauke Boer uit Voorthuizen, liep de halve marathon uit voor hem. Zij overhandigde na de finish haar medaille aan de vrouw van Geerhard en dat leverde een emotioneel moment op.

Geweldig feest
Net nadat de laatste lopers binnen waren, barstte er een geweldig feest los. Diverse zangers en DJ’s kwamen het podium op en bijna 1300 mensen bleven tot 22.00 uur de beentjes in de lucht gooien. Al met al een evenement waar nog lang over gepraat gaat worden en er louter positieve geluiden op te vangen waren.

Bewoners Koninginnebuurt
Ook de bewoners van de Koninginnebuurt hebben het evenement omarmd, want het was bijna vijf kilometer lang voor de lopers een feest om te lopen door de steun, bijvoorbeeld in de vorm van benodigd water in verband met de toch warme omstandigheden.

Winnaars
Fee van Beekhuizen, Divienn Windhorst en Maud Bos waren de eersten van de Mulderij Kidsrun bij de meisjes. Lars Takens, Sverre Vrijhof en Yurre Vrijhof waren bij de jongens de snelsten. Yonas Yakob Tsighe (1.07), Klaas van Pijkeren (1.19) en Lambert Bos (1.23) waren bij de mannen de snelsten op de Nero halve marathon.

Bij de vrouwen was de volgorde Katinka Laan (1.31), Marieke van den Brink (1.39) en Elke Hagenars (1.41)

De OAK tien kilometer werd een prooi voor Daniel Klapp (34..32), Erwin Kapper (36.07) en Merwin Dollison (37.22) en bij de vrouwen Saskia Schutte (41.03), Lisanne Drost (44.32) en Marianne van der Veen (46.56).

De Onderweegs & de Groot vijf kilometerloop werd zoals verwacht een grote strijd. Jan Willem Hagen uit Nunspeet bleek de snelste (15.59) gevolgd door Erwin van Heiningen (16.23) en Wilfred Bruil (16.24). Bij de vrouwen won Tessa Rozemuller (19.01) gevolgd door Romy Schuttevaer (19.20) en Andrea van der Meer (19.23).

De Van Panhuis Bouw Bedrijvenloop werd gewonnen door stukadoorsbedrijf van de Kamp die café de Molenaer onttroonde. Barbershop Nero werd tweede gevolgd door AGO die maar net Mulderij en de Molenaer van zich af konden houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen