EFC’58 Ermelo wordt glorieus kampioen

EFC’58 is kampioen geworden in de vierde klasse C, afdeling Oost van het zaterdagamateurvoetbal. De laatste competitiewedstrijd thuis tegen concurrent SEH werd met 3-0 overtuigend gewonnen.

Door Bram Burggraaff, met fotoreeks van Dimitri Steijlen.

Corona
In voorafgaande twee seizoenen was de Ermelose ploeg al nadrukkelijk in de race voor het kampioenschap voor Corona roet in het eten gooide, waardoor de competitie zowel in 2020 als in 2021 niet werd uitgespeeld.

100 gescoord
Onder leiding van hoofdtrainer Carl Aventurin draaide EFC’58 het afgelopen seizoen constant mee in de top. Uiteindelijk veroverde de Ermelose vierdeklasser het kampioenschap met 56 punten uit 24 wedstrijden, waarin maar liefst 100 keer werd gescoord en slechts 26 tegentreffers werden geïncasseerd.

Spanning voelbaar
De spanning was voelbaar op sportpark ‘De Zanderij’ bij de vele supporters van beide ploegen. EFC mocht niet verliezen, want dan was de kans groot, dat Heerde de lachende derde zou worden, als het de thuiswedstrijd tegen Veluwse Boys tenminste won. Zo niet, dan zou het kampioenschap naar SEH gaan.

Bovenliggende partij
EFC’58 was vanaf het begin de bovenliggende partij. Na enkele goede mogelijkheden in het eerste half uur opende de thuisploeg in de 36e minuut de score. Een snoeiharde vrije trap van Jeremy Loos werd door SEH-keeper Ties van Leeuwen niet goed verwerkt, zodat Jordao Lisapaly de bal van dichtbij in het doel kon werken: 1-0.

Afstandsschot
In de laatste vijf minuten van de eerste helft verzuimde EFC om het karwei af te maken. Jochem Dekker raakte met een afstandsschot de onderkant van de lat, waarna Lisapaly in de rebound de keeper op zijn weg vond. Even later kwam Dekker vrij voor doelman Van Leeuwen, die opnieuw redde.

EFC geeft niets weg
In de tweede helft probeerde SEH iets terug te doen, maar wellicht met de wetenschap dat aartsrivaal Heerde voor stond, ontbrak het de gasten blijkbaar aan echte motivatie, bovendien gaf de Ermelose verdediging niets weg. In de 62e minuut kwam Jorick Priem vrij voor de keeper, die opnieuw een treffer voorkwam.

Opgelucht
Vanwege de minimale voorsprong bleef het spannend en Evert ten Napel, sportcommentator in ruste en ras-EFC, vreesde nog even een ‘Haags scenario’. In de 83e minuut kon de Ermelose aanhang echter ongelucht adem halen.

Weergaloos
Jorick Priem, die even daarvoor na een weergaloze solo nog was gestuit door keeper Ties van Leeuwen, kreeg vrije doorgang en schoot de bevrijdende 2-0 in de touwen. Het was de 29e seizoentreffer van de snelle aanvaller, die met een gemiddelde van ruim 1,2 doelpunt per duel topscorer van zijn club en misschien wel van Nederland is geworden.

Hands
In de slotminuut maakte de keeper van SEH hands buiten zijn strafschopgebied. De uitstekend fluitende scheidsrechter Zander Pouls uit Dedemsvaart hield in de geest van het sportieve duel de kaarten op zak. De toegekende vrije trap werd door Ewan Dekker op de lat geschoten, waarna Jordao Lisapaly in de rebound met zijn tweede treffer de eindstand op 3-0 bepaalde.

Kampioensfeest
Direct na afloop barstte het kampioensfeest los, met vuurwerk, felicitaties en tranen van vreugde. Ambassadeur Bernhard de Vries reikte namens de KNVB een certificaat uit aan de vereniging EFC’58 en medailles aan de spelers en begeleiders. Ook was er een eerbetoon voor de succesvolle hoofdtrainer Carl Aventurin die vertrekt naar derdeklasser Zeewolde.