Deel 2 DVS’33 Ermelo blikt terug op vooravond historisch bekerduel tegen Vitesse

Herman Veenendaal (links).
Herman Veenendaal (links).
Foto: dvs33.nl

DVS’33 Ermelo speelt komende dinsdagavond 18 januari 2022 in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi tegen eredivisionist Vitesse. Vrijdagavond werd tijdens de Corona-persconferentie bekend, dat er bij dit duel helaas geen publiek aanwezig mag zijn. Wel wordt de wedstrijd, die gespeeld wordt in het Gelredome te Arnhem, rechtstreeks uitgezonden door ESPN, aanvang 20.00 uur. 

DVS’33 speelde op 30 april 1976 ook tegen Vitesse, toen in Ermelo. Aad van Schaijk schreef hierover een artikel op de website van de Ermelose Derde Divisionist. Aad kreeg van oud-eerste elftalspeler Anne van Vuure het programmaboekje van deze wedstrijd. Deze keer het tweede deel van dit verhaal. Klik HIER voor deel 1.

Van Bram Burggraaff, met dank aan Aad van Schaijk.

Grasbaanraces
Aad van Schaijk: “Op 30 april 1976, de dag dat DVS’33 tegen Vitesse speelde, was er van alles te doen op het terrein aan de Oude Nijkerkerweg bij de Telgterweg. Daar vonden toen de befaamde grasbaanraces plaats met veel nationale bekendheden aan de start. De organisatie lag in handen van de Ermelose Motorclub ‘Vol Gas’, kortom de tijd van Gert van Poolen.

Van Dam Juweliers had ‘m
Op verzoek nog een aantal advertenties uit het programmaboekje van de wedstrijd DVS’33 – Vitesse. Voor een gezellige sfeer na de wedstrijd kon men terecht bij Café Bar, slijterij annex snackloket ‘De Vos’. Zocht men een Seiko tijd machine, Van Dam Juweliers had ‘m. Wie rekende kocht een race-sport-tour- of kinderfiets bij JAVADO aan de Stationsstraat 62-64. Poolen b.v. aan de Dr. Holtropstraat was het adres voor sanitaire artikelen en nog veel meer.

Fiat 131 Mirafiori
Bij M. van Panhuis in de Stationsstraat was alles hoog geprezen en laag geprijsd. Ruiter en Van Os was het adres voor centrale verwarming/aircondioning/zwembadverwarming en gasinstallaties; hoofdkantoor Putterweg 12. Voor een Fiat 131 Mirafiori kon men terecht bij Autobedrijf van Asch aan de Dr. Van Dalelaan 58.

Sportkleding
Sportkleding en voetbalschoenen waren te verkrijgen bij Sporthuis Hoitink aan de Leuvenumseweg 15. Verder had je en heb je een flink aantal winkeliers in de Telgterhoek. Velen gingen voor vesten, shirt, jackets enzovoort naar Herenmode Hoogeveen aan de Stationsstraat 93.

Anne van Vuure
Anne van Vuure, die in 1976 echt doorbrak, speelde de hele wedstrijd tegen Vitesse mee. De nu bijna 76-jarige Anne weet zich nog heel goed het uitstekende spel van met name Vitesse-middenvelder Henk ‘Charley’ Bosveld te herinneren. De Arnhemmers wonnen de wedstrijd destijds met 1-7.
Volgens de toen 29-jarige linksback werd het duel op Koninginnedag bezocht door ruim 2000 toeschouwers. Heden ten dage bezoekt Anne de thuiswedstrijden van DVS nog altijd trouw en vindt dat het dinsdag maar 1-7 voor DVS moet worden.

Jan Bosch
Oud-eerste elftalspeler Jan Bosch opereerde in april 1976 als laatste man. De toen 26-jarige Bosch speelde in de seizoenen daarvoor vaak als rechtsbuiten. Jan bezat een fraaie, loepzuivere trap. Hij was ooit de eeuwige topscorer bij HHC en werd met Jan Streuer, de huidige technische directeur van FC Twente, in 1964 kampioen met de C-junioren.

Geen toestemming
Jan Bosch kwam in aanmerking voor de befaamde voetbalschool van Go Ahead in Deventer. Het thuisfront gaf hem echter geen toestemming. Zijn ouders hadden een winkel in huishoudelijke artikelen en voetballen op zondag was ‘uit de boze’. Na zijn voetbalcarrière floot Bosch nog heel veel wedstrijden bij DVS’33.

Spelers
Bij Vitesse speelden in Ermelo o.a. Henk ’Charley’ Bosveld, Herman Veenendaal, Henk ten Cate, Bosco Bursac, Bennie Hofs, Dick Mulderij, Mattias Maiwald en Joop Heezen en bij DVS’33 o.a. Jan Toes, Jan Varkevisser, Aalt Bakkenes, Anne van Vuure, Rob Brouwer en Gert v.d. Berg,’’ zo weet Jan Bosch zich te herinneren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen