Ontheffing: selectie DVS’33 Ermelo mag ’s avonds trainen

Quincy Veenhof scoort tweemaal in de oefenwedstrijd tegen csv Apeldoorn.
Quincy Veenhof scoort tweemaal in de oefenwedstrijd tegen csv Apeldoorn.
Foto: archief Theo Aalten

De amateurclubs die nog actief zijn in het KNVB bekertoernooi krijgen zo goed als zeker ontheffing van de rijksoverheid om in de avonduren te trainen. Zo wordt het voor DVS’33 Ermelo mogelijk om zich voor te bereiden op het bekerduel op dinsdag 14 december uit tegen Achilles Veen.

Van Bram Burggraaff.

Uitzonderingspositie
Ontheffing is nodig omdat amateurvoetballers in de avonduren trainen en de nieuwe Coronaregels die gisteren zijn ingegaan, betekenen dat sportaccommodatie tot en met zaterdag 18 december van 17.00 tot 5.00 uur gesloten zijn. De overheid wil na overleg met het NOC*NSF en de KNVB de acht amateurverenigingen die nog deelnemen aan het KNVB bekertoernooi een uitzonderingspositie geven.

Beschouwd als topsporters
Zo worden de komende twee weken de spelers van de tweede divisieclubs De Treffers, Excelsior Maassluis, Spakenburg en derde divisieclubs Barendrechts, DVS’33 Ermelo, Gemert, Harkemase Boys en hoofdklasser Achilles Veen beschouwd als topsporters, die buiten de nieuwe coronabeperkingen vallen.

Beker-debacle voorkomen
Volgens de overheid gaat het om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 5000 andere topsporters. De ontheffing voor de acht amateurclubs voorkomt een beker-debacle zoals vorig jaar. In het afgelopen seizoen werden de amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten namelijk uit de KNVB-beker verwijderd, omdat ze tot half december geen wedstrijden mochten spelen, waarna het bekertoernooi werd uitgespeeld met 23 profclubs.

Destijds zaten er 26 verenigingen in het KNVB bekertoernooi en moest de eerste ronde nog worden gespeeld. Alle clubs werden na de papieren eliminatie financieel gecompenseerd door de voetbalbond en kregen bovendien een startbewijs voor het hoofdtoernooi van dit seizoen.

Competities deels stilgelegd
De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal voor de prestatieve competities komend weekeinde deels stil. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het gespeelde aantal duels per vereniging enigszins gelijk te trekken. Voor het nemen van een besluit op de langere termijn zijn voor de voetbalbond twee zaken belangrijk.

Enerzijds is dat het debat in de Tweede Kamer komende woensdag, waarin de nieuwe coronamaatregelen worden besproken. Mogelijk worden de regels met betrekking tot trainingstijden dan alsnog verruimd. De andere factor is het medische advies dat de KNVB aan het Voetbal Medisch Centrum heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen. Dat wordt nu bekeken per leeftijdscategorie.

Ruime winst
In plaats van de competitiewedstrijd bij Barendrecht speelde DVS’33 Ermelo een oefenwedstrijd tegen csv Apeldoorn. De Ermelose derde divisionist was op het Apeldoornse sportpark Orderbosch veel te sterk voor de eersteklasser, maar liet na om dat krachtsverschil in doelpunten echt tot uitdrukking te brengen.

DVS won uiteindelijk met 1-4. Na een groot aantal kansen voor de Ermelose ploeg opende Quincy Veenhof in de 42e minuut de score: 0-1. Kort na rust scoorde Lars Dekker beheerst 0-2. Even later zorgde Laurens van den Enk voor de aansluitende 1-2 van Apeldoorn. Halverwege de tweede helft kopte Mounir Berhout van DVS onder 23 de 1-3 binnen en zes minuten voor tijd bepaalde Quincy Veenhof de eindstand op 1-4.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen