Veel strijd en onverwachte uitslagen bij VSG Ermelo

Willem Booy zorgt voor een verrassing door Jan Lambrechts te verslaan.
Foto: archief VSG Ermelo

In de achtste ronde van de interne competitie werd door de schakers van het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) weer volop strijd geleverd. Naast de redelijk te voorspellen uitslagen waren er ook twee verrassingen.

Van Bram Burggraaff.

Schuiven
Bas West kreeg in zijn partij tegen Onno Wolters weliswaar initiatief, maar vond niet de zetten om door te drukken. Na nog wat schuiven was de stelling compleet gelijk en werd tot remise besloten.

Matdreiging
Ralf van den Burg nam het op tegen koploper Sape Westra, die een niet gebruikelijk openingsvariant speelde en door iets te voorzichtige witte weerstand het initiatief kreeg. Toen Ralf de enige kans die hij kreeg op gelijk spel niet greep, besliste Sape de partij met een paardoffer, gevolgd door materiaalwinst en een matdreiging.

De smaak te pakken
Noël Bovens heeft de smaak te pakken. Zijn partij tegen Ferry Lunek duurde maar kort; op zet vijf won hij een stuk tegen twee pionnen. Doordat Noël het initiatief behield, ging het snel van kwaad tot erger en moest Lunek opgeven.

Eerste verrassing
Willem Booy wist Jan Lambrechts te verschalken en zorgde daarmee voor de eerste verrassing. Willem hanteerde een eigen systeem en wist met twee actieve paarden de dame te bemachtigen. Jan probeerde het nog wel, maar kon dit verlies niet meer goed maken.

Onnauwkeurig
In het begin van de partij van Henk van Rijssen tegen Julian Bruinink ontwikkelden beide spelers hun stukken. Daarna zette Julian onnauwkeurig door waarna zijn stelling uit elkaar viel en Henk drie pionnen kon winnen. Het eindspel wat erop volgde was voor Bruinink niet meer te verdedigen. Wido Sparling raakte een kwaliteit achter tegen Ronald Bieringa, maar kreeg daar wel twee pionnen voor terug. Dit was in het eindspel beslissend, want Ronald gaf op.

Spannende partij
Nikki van Es en Wim van Dalen maakten er van begin tot eind een zeer spannende partij van. Nikki was aanvankelijk de aanvallende en meest uitdagende speler, maar Wim liet zich niet verrassen. Wel had hij veel bedenktijd nodig. Uiteindelijk gunden ze elkaar remise.

Thematische partij
Rob Hollmann en Marco ter Meer maakten er een thematische partij van, waarbij het ging om het gevecht om en van de centrumpionnen. Alhoewel Rob een duidelijk ruimtevoordeel had, bleek remise de terechte uitslag.

Lam
Jo Wolters wist de koningsstelling van Anton Reijngoudt lam te leggen. Hij voerde daarna de druk steeds meer op. Uiteindelijk bleek de verdediging tegen samenwerkende paarden en een toren niet langer mogelijk en door een combinatie ging Anton mat.

Tweede verrassing
Martin van den Broek zorgde voor de tweede verrassing. Hij zette meteen vanuit de opening zijn stukken zo actief neer dat Gerard de Hoop passief kwam te staan en een pion verloor. Toen hij ook nog zijn dame weggaf, was het pleit beslecht.

Heftig spektakel
Bart Schultz en Hisham Haout maakten er een heftig en tactisch spektakel van. Op het heetst van de strijd moest Bart het onderspit delven. Mikael Pluister gebruikte zijn bedenktijd beter dan Peter van Geel. Toen Peter een toren ruilde tegen het paard Mikael steeds meer de overhand en scoorde uiteindelijk zijn eerste punt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden