Peter van Ommen uit Harderwijk wint 26e Wielerronde van Ermelo

Jan Hamstra, Dick Grift, hoofdsponsor Leo Steijn, Rob Hoffmann, Edward Foppen en Ronald Gerritsen
Foto: archief

In het 114e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verslag van donderdag 9 juli 1998 over de 26e editie van de Wielerronde van Ermelo, die gehouden werd op woensdag 1 juli 1998, toen nog in het centrum van het dorp.

Peter van Ommen uit Harderwijk heeft vorige week woensdag de 26e Wielerronde van Ermelo gewonnen door in de sprint te winnen van Richard Degeling en Arjan Vinke, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de cyclo-sportieven en veteranen ging de overwinning naar Giorgio Renleo uit Twello. Tweede werd Freddy Keller en de derde plaats was voor Ron Vlaanderen.

Door Bram Burggraaff.

Felle strijd
Bij de wedstrijden van zowel de elite- en neo-amateurs als bij de cyclo-sportieven en veteranen werd een felle strijd geleverd. Bij de elite- en neo-amateurs gingen de renners vanaf de eerste ronde ‘onder de beugel’. Het gevolg was tal van ontsnappingen van renners individueel of in groepjes. Jan en Godert de Leeuw, Edward Foppen, Jos Wolfkamp, Danny Degeling, Arjen Vinke en vele anderen probeerden te ontsnappen uit het peloton. Het duurde tot 30 kilometer voor het einde, alvorens er een groep van vier renner uit de greep van het snel rijdende peloton wist te ontkomen. Goed samenwerkend bouwden Danny en Richard Degeling, Gerco van Norel en de latere winnaar Peter van Ommen een voorsprong van bijna een minuut op.

Er snel achteraan
De grote namen uit het peloton wisten dat zij er snel achteraan moesten om nog een kans te maken op de overwinning. Een achtervolgende groep met alle favorieten zette met nog tien ronden te gaan de achtervolging in. Elke ronde wisten zij wat van de achterstand af te knabbelen en net voor de finish sloten zij bij de koplopers aan. De achtervolgers konden echter Peter van Ommen en Richard Degeling net niet voor de finish inhalen. De andere twee renners van de kopgroep moesten genoegen nemen met een tiende en twaalfde plaats.

Uitslag elite- en neo-amateurs
Uitslag elite- en neo-amateurs: 1. Peter van Ommen, Harderwijk. 2. Richard Degeling (Hoogkarspel). 3. Arjen Vinke (Elburg). 4. Marcel Nagengast (Hoogeveen). 5. René Beuker (’s Gravenzand). 6. Jan de Leeuw (Ermelo). 13. Godert de Leeuw (Ermelo).

De elite- en neo-amateurs voerden felle strijd om de ereplaatsen. (Archieffoto Jan de Roo).


Grote, jagende groep

Bij de cyclo-sportieven en veteranen ontstond er al snel een kopgroep van elf sterke renners. De anderen deden er alles aan om de vluchters te achterhalen, maar deze wisten uit de greep van het peloton te blijven. Door ééndrachtig samen te werken lukte het de elf om een ronde voorsprong te nemen op de grote, jagende groep. Giorgio Renleo won de sprint van de kopgroep.

Uitslag cyclo-sportieven en veteranen
Uitslag cyclo-sportieven en veteranen: 1. Giorgio Renleo (Twello). 2. Freddy Keller (Beekbergen). 3. Ron Vlaanderen (Maarssen). 4. Marcel Alma (Harskamp). 5. André Grootveld (Zoetermeer). 6. Ron Dooyeweerd (Harderwijk). 20. Robert Hoffmann (Ermelo).

Organisatie
De organisatie van de Ronde van Ermelo is in handen van het Wielercomité Ermelo in nauwe samenwerking met Wielervereniging ‘De IJsselstreek’. De organisatoren bedanken de EHBO, afdeling Ermelo, de gemeente Ermelo, de politie, de bewoners langs het parkoers en alle medewerkers. Miss Swing Mill, de 26-jarige Jacha Ernst was de Rondemiss. Zij kreeg speciale kleding van Bar café ‘De Veluwe’. Rond 19.45 uur reed een groots opgezette reclamekaravaan over het parkoers.

Sponsors
De Ronde van Ermelo wordt mogelijk gemaakt door de steun van talrijke sponsors. Ook dit jaar was het de organisatoren gelukt veel ondernemers te vinden om het evenement financieel mogelijk te maken. De hoofdsponsors waren tweewielersbedrijf Leo Steijn, Rabobank Ermelo – Harderwijk – Putten en autoschadebedrijf Van de Broek uit Harderwijk. Daarnaast leverden nog 54 supersponsors uit Ermelo en omgeving een bijdrage. De lunchpakketten voor de organisatie werden geschonken door bakkerij van Dongen en slagerij Koopman.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden