DVS’33 Ermelo terug op het hoogste niveau van het zaterdagamateurvoetbal

Spelers, trainers en begeleiders van DVS’33 zijn dolblij met het behaalde kampioenschap.

Zaterdag 6 november werd de wedstrijd tussen het HSV Hoek en DVS’33 Ermelo in de Derde Divisie afgelast vanwege Corona-besmettingen bij de ploeg uit Zeeuws Vlaanderen. Daarom blikt Bram Burggraaff in de 111e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos terug met een verslag van donderdag 8 april 1998 op het kampioenschap van DVS’33 in de eerste klasse dat op zaterdag 4 april 1998 een feit werd. Het betekende voor de Ermeloërs na twee seizoenen de terugkeer naar de Hoofdklasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

Door Bram Burggraaff.

Het hoogste niveau
DVS’33 is na twee seizoenen terug op het hoogste niveau van het zaterdagamateurvoetbal. Na de 3-0 winst op DTS’35 uit Ede werden de Ermeloërs met 47 punten uit 20 wedstrijden onbereikbaar voor de concurrentie. De 2-0 voorsprong van DVS bij rust werkte kennelijk ontmoedigend voor de concurrenten, want zowel VRC als Ajax konden een voorsprong halverwege de wedstrijd niet over de streep trekken. De Veenendalers speelden gelijk en de Ajacieden verloren zelfs, waardoor DVS een niet meer te overbruggen voorsprong van respectievelijk 10 en 12 punten heeft genomen.

Sponsorkaravaan
Om de aandacht te vestigen op de kampioenswedstrijd en reclame te maken voor de sponsors, trok voor het duel een heuse sponsorkaravaan door het dorp. Ook twee van de drie hoofdsponsors, Van Panhuis en Dusseldorp en de sponsor van DVS A1, verkeersschool van Buren namen deel aan de stoet. De derde hoofdsponsor, bouwcentrum Filippo reed de spelers na de wedstrijd op een ‘platte kar’ naar het gemeentehuis.

Gedoodverfde titelkandidaat
Het kampioenschap kwam niet als een verrassing. DVS’33 was vanaf het begin van het seizoen de gedoodverfde titelkandidaat. De favorietenrol werd met verve op zich genomen gedurende de eerste periode van acht wedstrijden. Na zeven wedstrijden had de Ermelose eersteklasser al een voorsprong van 7 punten op Ajax. De tweede periode over zeven wedstrijden incasseerde DVS veel verliespunten en werd de enige nederlaag van het seizoen geleden. De voorsprong op Ajax slonk toen tot twee punten. De laatste periode van zeven wedstrijden werd begonnen met het duel tegen de Amsterdammers. Het 1-1 gelijkspel betekende dat het verschil twee punten bleef, maar moreel was DVS niet meer te stuiten. Er werd geen punt meer verloren, zodat het kampioenschap voor DVS’33 afgelopen zaterdag al een feit kon worden. De grootste overwinning bedroeg 3-0 en de Ermelose verdediging gaf met slechts 12 tegentreffer heel weinig weg.

Volwaardige tegenstanders
DTS’35 was niet naar Ermelo om te figureren in een ‘geel-zwart’ kampioensfeestje. De Zuidveluwenaren toonden zich volwaardige tegenstanders. De gasten hadden bovendien ook alle belang bij de punten in de strijd tegen degradatie. DVS’33 begon ietwat nerveus aan de wedstrijd, maar al snel werd de spanning doorbroken. Een combinatie in de 12e minuut tussen Patrick Biemans en Duncan van Koesveld leverde een corner op, die genomen werd door Abel van Willigen en perfect werd ingekopt door Wim Beerman: 1-0.

Bevrijdende treffer
De bevrijdende treffer liet enige tijd op zich wachten. De wedstrijd was niet bijzonder fraai, maar het tweede Ermelose doelpunt in de 31e minuut was dat wel. Uit een pass van Hassan El Makrini passeerde Abel van Willigen met een lob de uitgelopen Edese keeper en via de binnenkant van de kruising verdween de bal in het doel. Met de 2-0 stand ging ook de rust in.

Kansen
De tweede helft begon met twee kansen voor de gasten, die niet werden benut. Pas in de 78e minuut kwam de derde Ermelose treffer tot stand. Na een pass van Wim Beerman zette Patrick Biemans de bal vanaf de achterlijn voor. Vervolgens werd Hassan El Makrini het scoren onreglementair belet, maar scheidsrechter Leppers uit Veenendaal paste de voordeelregel perfect toe, waardoor Sander Mallie 3-0 kon scoren.

Enkelblessure
Ewout Noordermeer en Detlef Legrand kwamen in het veld voor Hugo Venus en André Burggraaf. Hassan El Makrini moest noodgedwongen het veld verlaten. De enkelblessure die hij opliep zal hem minstens vier weken aan de kant houden. Voor hem kwam Jan Jaap Kooistra in de ploeg. Na het laatste fluitsignaal brak het kampioensfeest los.