Eerste team VSG Ermelo laat punten liggen bij externe competitie

Sape Westra (links) verzilvert zijn winstkansen in de externe competitiepartij tegen Houten.
Sape Westra (links) verzilvert zijn winstkansen in de externe competitiepartij tegen Houten.
Foto: archief VSG Ermelo

Het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) moest in de tweede ronde van de externe competitie in de hoofdklasse C aantreden tegen Houten, een op papier gelijkwaardige tegenstander. In de eerste ronde hadden de Ermelose schakers met 7½ – ½ verloren van kampioenskandidaat En Passant.

Van Bram Burggraaff.

Enerverende schaakavond
Gezien de sterkte van de teams waartegen in de volgende rondes geschaakt moet worden, zou een overwinning tegen Houtenaren voor VSG zeer welkom zijn. Dat lukte echter niet, want aan het einde van een enerverende schaakavond werd 4 – 4 als eindstand genoteerd.

Caro-Kann opening
Rob Boterenbrood speelde zijn bekende Caro-Kann opening en leek in het begin van de partij in ieder geval gelijk te staan. De ingewikkelde stelling, met name op de damevleugel waar wit een pionnenmeerderheid had, vergde veel bedenktijd van beide spelers. Ondanks goed spel verloor Boterenbrood zijn partij.

Sterke tegenstander
Olaf Vlieger leek na de opening het initiatief te nemen. Zijn sterke tegenstander wist echter het tij te keren en kreeg zelfs winstkansen. Vlieger voorkwam dit echter en sleepte remise uit het vuur.

Winstkansen
Na een Spaanse opening was het voor Sape Westra moeilijk een goed plan te bedenken. Zijn zetten leken vooral bedoeld om de tegenstander te ontregelen. In wederzijdse tijdnood wikkelde Sape onjuist af en leek wit te gaan winnen. Door een vrijpion te creëren, kreeg Westra plotseling winstkansen, die hij verzilverde.

Pirc-opening
Gerard de Hoop moest het opnemen tegen de Pirc-opening die hijzelf vaak speelt. De stand was in evenwicht, totdat De Hoop een stuk ruilde tegen drie pionnen. In het eindspel bleek dit beslissend te zijn; De Hoop won.

Drakenvariant
Bas West probeerde zijn geliefde Drakenvariant van de Siciliaanse opening op het bord te krijgen. De witspeler hield echter de stelling gesloten. Toch kreeg West de betere stelling in het middenspel en winst leek een kwestie van tijd. Ergens raakte Bas de draad echter kwijt en moest opgeven.

Machtig wapen
Onno Wolters speelde de Réti-opening, op het oog passief, maar in zijn handen een machtig wapen waarin de stukken afwachten tot ze kunnen toeslaan. Wolters opende het pionnencentrum, waardoor zijn lopers en paarden inderdaad tot leven kwamen en de partij beslisten.

Onnauwkeurig
Ferry Lunek speelde een op het oog voor hem gevaarlijke variant van de Spaanse opening. Toen alle gevaren bezworen waren, bleek Lunek een betere stelling te hebben, maar hij leverde dit voordeel weer in door een onnauwkeurige zet en moest in remise berusten.

Deze keer niet
Ralf van den Burg speelde zijn geliefde Engelse opening. Vaak weet hij hiermee positief te scoren, deze keer echter niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen