Deel 2: EFC’58 Ermelo opgericht op de bovenverdieping van garage Bakker

Het bestuur van EFC’58 in 1998.
Het bestuur van EFC’58 in 1998.
Foto: archief Jan de Roo

In de 110e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een impressie in 2 delen van donderdag 12 maart 1998 betreffende het veertigjarig jubileum dat voetbalclub EFC’58 vierde op vrijdag 6 maart 1998 met een receptie in het clubhuis van de vereniging. vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Damesvoetbal
Ook bij EFC’58 deed het damesvoetbal haar intrede. De dames S. de Bois en T. Adam richtten op 11 april 1973 de damesafdeling van EFC op. Een jaar later in het seizoen 1974-1975 deed voor het eerst een EFC-damesteam mee aan de competitie. Dit gebeurde onder leiding van de heer Arie Riedeman. Na 13 jaar groeide de vereniging aan de Paul Krugerweg uit haar jasje. Christelijk College Groevenbeek moest worden gebouwd en voor de vierde keer moest EFC’58 een verhuizing organiseren.

De Zanderij
EFC’58 kreeg op 11 januari 1979 de beschikking over de velden op het nieuwe sportpark ‘De Zanderij’ in Ermelo-west, waar de vereniging in 1986 met 434 leden haar top bereikte, als het gaat om het ledenaantal. Ook op sportief gebied werden de meeste successen op ‘De Zanderij’ behaald. Het topjaar voor EFC was 1996, toen het eerste elftal onder leiding van trainer Albert Prins kampioen werd en EFC A1 met trainer Theo Doppenberg de ‘dubbel’ – kampioenschap en bekerwinst – wist te pakken. Voor hoofdtrainer Prins smaakte dit succes naar meer. “Hopelijk mag EFC de komende jaren eindelijk eens gaan oogsten. De club heeft een goede jeugdopleiding en met behulp van deze jeugd moet het mogelijk zijn de doelstellingen van ons Beleidsplan 2000 te verwezenlijken’’, aldus Prins.

Beleidsplan 2000
Dit beleidsplan loopt al twee jaar als een rode draad door de vereniging en is volgens voorzitter Jan Peet absoluut noodzakelijk om de club gezond te houden en te zorgen dat de eigen talentvolle voetballers niet naar andere verenigingen vertrekken. “Het plan bestaat uit drie hoofdlijnen’’, aldus Peet. “Allereerst willen we bereiken dat in het jaar 2000 het eerste elftal in de derde klasse speelt en de A-, B- en C-jeugd op regionaal niveau voetbalt. Verder moet het ledenaantal in dat jaar gegroeid zijn naar 500. De toekomst zal ons leren, of we deze doelstellingen ook daadwerkelijk halen.’’

Mooiste velden
EFC’58 voelt zich thuis op sportpark ‘De Zanderij’, waarvan wel eens wordt gezegd dat het de mooiste velden van de Veluwe heeft. Doordat de sfeer binnen de vereniging altijd erg goed is, zijn veel leden bereid iets extra’s voor de club te doen, getuige de vele vrijwilligers die EFC heeft. Zo werden in de afgelopen jaren door zelfwerkzaamheid de kleedruimtes uitgebreid en veldverlichting gerealiseerd. Ook de bestuurskamer die afgelopen vrijdagavond tijdens de receptie werd geopend, is door de leden zelf gebouwd.

Ermelose Familie Club
Het is niet voor niets, dat EFC wel de Ermelose Familie Club wordt genoemd. De club heeft momenteel 344 leden en neemt wekelijks met zes seniorenelftallen, één dameselftal en elf jeugdteams deel aan de competitie. Het eerste elftal speelt in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal en heeft zeker mogelijkheden om hogerop te komen. Mede dankzij het doorbreken van enkele jeugdspelers aan het begin van dit seizoen is de onderlinge concurrentie in de selectie groter geworden, hetgeen uiteraard de prestaties ten goede komt.

Jeugd
Ook met de jeugd gaat EFC’58 professioneel om. Het jeugdkader kent twee gediplomeerde trainers Jan Bottenheft is als jeugd-hoofdtrainer direct verantwoordelijk voor het A1-elftal. Bij dit hoogste jeugdelftal, dat in de eerste klasse speelt, wordt door de overgang van veel jeugdspelers naar de senioren gebouwd aan een bijna nieuw elftal. ,,Volgend seizoen draaien we zeker weer mee in de kop van de competitie’’, zo voorspelt Bottenheft. Huidig speler van het eerste elftal, Ruben Hoogenberg is de tweede gediplomeerde trainer bij de EFC-jeugd. Hij is verantwoordelijk voor de C-teams.

Uitwisselingsprogramma met Wales
Deze categorie jeugdspelers kent bovendien het uitwisselingsprogramma met Wales, waarbij beurtelings voetballers uit Wales in Ermelo en EFC-spelers in Wales gaan voetballen. Ook voor de echte ‘recreatieve’ voetballers heeft EFC aandacht. Iedere zaterdagmiddag wordt er door 35-plussers kleinveld-voetbal gespeeld. Bovendien is er een actieve trimafdeling. Onder leiding van oud-eerste elftaltrainer Fred van Keeken wordt er elke maandagavond recreatief, maar zeker ook intensief getrimd. Naast voetbal heeft EFC gezelligheid hoog in het vaandel. Dat komt mede door de activiteitencommissie die allerlei feestelijkheden organiseert, zoals het Sinterklaasfeest, eieren zoeken met Pasen, klaverjaswedstrijden, de EFC-dag, het familietoernooi, enzovoort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen