DVS’33 Ermelo met tien man nog te sterk voor VVOG Harderwijk

Uitblinker Abel van Willigen was tegen VVOG een toonbeeld van strijdlust.
Foto: archief Jan de Roo

Komende zaterdag staat in de Derde Divisie de competitiewedstrijd tussen DVS’33 Ermelo en VVOG op het programma. In de 107e aflevering van de Ermelose Sportartikelen uit de oude doos een verslag van donderdag 1 oktober 1998. DVS promoveerde in het seizoen 1997 – 1998 naar de Hoofdklasse, waardoor op zaterdag 26 september na vele jaren de altijd beladen derby tegen VVOG weer op het competitieprogramma stond.

Tien DVS’ers bleken afgelopen zaterdag nog teveel voor VVOG. André Burggraaf werd al in de tweede minuut uit het veld gestuurd, maar een angstig spelende thuisploeg kon niet profiteren van de numerieke meerderheid. Integendeel, in de 80e minuut kregen de Harderwijkers het loon voor de angst gepresenteerd door een treffer van Tonny Jochemsen. Daarna was VVOG niet meer bij machte de achterstand weg te werken. Met een 0-1 nederlaag kwam de thuisploeg zelfs nog goed weg. DVS steeg op de ranglijst naar een gedeelde zevende plaats met zes punten uit vier duels.

Door Bram Burggraaff.

Diep dal
Zowel VVOG als DVS bevonden zich voor aanvang van deze beladen streekderby in een diep dal. Beide ploegen wonnen het openingswedstrijd van de competitie, maar konden niet imponeren in de volgende twee duels, die verloren gingen. Het bracht de kemphanen in de onderste regionen van de Hoofdklasse C. VVOG dat zichzelf kampioenskansen toedichtte in deze klasse, kon zich geen puntverlies veroorloven. DVS’33 kan pas na het loodzware programma in de eerste zeven wedstrijden bekijken waar het staat dit seizoen. Enkele dagen voor de wedstrijd in Harderwijk, oefende DVS tegen Sparta Nijkerk. De praatsessies hadden blijkbaar het gewenste effect gehad, want de Ermelose Hoofdklasser toonde zich in dit duel veel gretiger dan in de twee competitiewedstrijden daarvoor. De 0-5 overwinning op de Nijkerkers, die uitkomen in de Hoofdklasse B, was al een teken aan de wand van de betere instelling bij de Ermeloërs. Dat was afgelopen zaterdag ook duidelijk te zien in Harderwijk, waar DVS niet alleen met veel meer overtuiging, maar ook met meer bezieling speelde.

Gestoken door een wesp
Dienstdoend scheidsrechter Slot was vlak voor de wedstrijd in de bestuurskamer gestoken door een wesp. Direct na het beginsignaal ‘stak’ de arbiter uit Hoorn terug. In de tweede minuut bestrafte hij DVS’er André Burggraaf met rood na een tackle van achteren op Marcel de Haan. Erg consequent was de arbiter echter niet, want in het verloop van de wedstrijd werden soortgelijke overtredingen op Abel van Willigen en Sander Mallie met geel duidelijk milder bestraft. Aan de andere kant mocht Bertus van de Biezenbos niet klagen dat hij slechts geel kreeg, toen hij met de hand een pass van VVOG’er Danny Marcus onderbrak en daarmee voorkwam dat Marijn Zegers alleen voor de keeper kwam te staan.

Erik Vreekamp
DVS-trainer Erik Vreekamp paste direct na de snelle rode kaart enkele tactische wijzigingen toe en zag zijn ploeg het eerste kwartier zelfs het meeste aanvallen. Wim Beerman bereikte in de vierde minuut met een diagonale pass Patrick Biemans, maar de ver uit zijn doel gekomen VVOG-keeper Bouwman voorkwam een doelpunt. Twee minuten later kon een voorzet van Sander Mallie nog net weggekopt worden, waarna Bertus van de Biezenbos rakelings naast schoot. Het was niet te merken dat de gasten met een man minder speelden. Na een kwartier kreeg de thuisploeg wel wat meer vat op DVS, dat met lange trappen toch nog keer op keer de beide spitsen Biemans en Beerman bereikte, die de Harderwijkse defensie druk bezig hielden. VVOG durfde nauwelijks in te schuiven om zodoende de overtalsituatie te benutten en hun aanvallen misten alle overtuiging.

Eerste kans
De thuisploeg kreeg pas de eerste mogelijkheid, nadat Arjen Zandstra zijn tegenstander had vastgehouden. De vrije trap van Henk van Steeg werd door DVS-doelman Ben van Veldhuizen fraai tot corner verwerkt. Na een half uur spelen weigerde scheidsrechter Slot de bal op de stip te leggen, nadat Patrick Biemans in kansrijke positie binnen het zestienmetergebied werd vastgehouden. De counter die hierop volgde, leverde Marcel de Haan niet meer dan een corner op. De snelle VVOG-spits werd nagenoeg de hele wedstrijd door Duncan van Koesveld aan banden gelegd. Wim Beerman creëerde in de 41e minuut de beste kans voor DVS. Hij nam een diepe bal op weergaloze wijze mee en zette zichzelf vrij voor doel, maar in de afwerking vond hij keeper Fabian Bouwman, de beste man aan Harderwijkse kant, op zijn weg.

Aanvalsdriften
VVOG begon goed aan de tweede helft en was na enkele minuten dichtbij de openingstreffer toen een schot van Marijn Zegers voorlangs ging. In de 57e minuut kwam Bert Hoeve net te kort om een voorzet van Bert van Steeg af te ronden. Daarmee was het weer gedaan met de aanvalsdriften van de thuisploeg. Trainer Erik Vreekamp wisselde John Kamphuis voor Hugo Venus. DVS werd opnieuw gevaarlijk via Wim Beerman, die zijn inzet richting de kruising zag gaan, maar doelman Fabian Bouwman had ook hier het juiste antwoord op. In de 75e minuut testte ook Patrick Biemans de Harderwijkse sluitpost tevergeefs. De moegestreden Biemans mocht hierna gaan rusten. Voor hem in het veld kwam Hassan el Makrini die de dinsdag ervoor driemaal had gescoord tegen Sparta Nijkerk.

Matchwinnaar
Uiteindelijk was het Tonny Jochemsen die een uitstekende wedstrijd bekroonde met de winnende treffer. In de 80e minuut onderschepte de matchwinnaar een uittrap van de keeper, passeerde twee verdedigers, leek te lang te wachten en raakte uit balans, maar schoot de bal toch hoog en hard in, 0-1. In de slotminuten kreeg Marijn Zegers nog een levensgrote kans om gelijk te maken. Hij had de bal voor het intikken, maar zijn inzet was veel te zacht en kon worden opgeraapt door Ben van Veldhuizen, die kort daarvoor ook al een gevaarlijke kopbal op de lijn onschadelijk gemaakt had. Na het eindsignaal bleken de tien spelers van DVS’33 nog over voldoende lucht te beschikken om de overwinning uitgebreid te vieren met een euforische Ermelose aanhang.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen