Schakers VSG Ermelo spelen met de veelkleurigheid van de Tweede Kamer

Foto: archief VSG

De derde ronde van de interne competitie bij het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) deed een beetje denken aan de veelkleurigheid van de Tweede Kamer op Prinsjesdag: grote partijen en kleine partijen, scherpe stellingen en rustige posities, tactiek tegenover strategie, willen winnen of genoegen nemen met een gelijkspel, snel willen scoren of lang bezig blijven en de tegenstander murw spelen.

Van Bram Burggraaff.

Stelling stort ineen
Olaf Vlieger kwam met de schrik vrij tegen Jan Lambrechts. Hij verspeelde een pion, maar wist het toreneindspel remise te houden nadat Jan Lambrechts zich verkeek. Onno Wolters won een pion en voerde de druk op, waarna Piet Vroegindeweij blunderde. Gerard de Hoop speelde een thematisch offer, vervolgens stortte de stelling van Wim Hagendijk snel ineen.

Doorgewinterde politicus
Ralf van den Burg liet maar weer eens zien dat hij als een doorgewinterde politicus tot in de kleine uurtjes kan doorgaan met de algemene beschouwingen, met als enig doel het murw spelen van de tegenpartij. Hij kreeg druk op de stelling van Henri Bosch, waarna langzaam maar zeker het kookpunt werd bereikt; zonder dat het er spectaculair uitzag, verzilverde hij zijn voordeel.

Risico
Bas West kreeg na stukkenruil stellingsvoordeel en won van nieuwkomer Daniƫl Renger. Dirk van Setten en Marco ter Meer telden na de opening allebei hun knopen. Toen bleek dat ze te veel risico liepen, wanneer ze door zouden spelen, besloten ze tot remise.

Nauwkeurig
Ferry Lunek wilde het Sape Westra lastig maken met een vroege afruil. Sape kreeg echter voordeel, doordat hij de dame uit zijn stelling weerde en Ferry zijn eigen stukken onvoldoende ontwikkelde. Dit speelde Westra nauwkeurig uit in het eindspel.

Fiasco
Willem Booy liet zijn kansen liggen. In een mooie aanval verwisselde hij een paar zetten, waardoor de partij tegen Hisham Haout uitliep op een fiasco. Het spel van Julian Bruinink ontwikkelt zich naar behoren. In een gelijk opgaande partij verzuimde hij echter torens te ruilen, waardoor Nikki van Es voordeel kreeg en won.

Listige zetten
Rob Hollmann en Jo Wolters hielden het na verwoede strijd op remise. Wim van Dalen en Martin van de Broek speelden een spannende partij, waarin Martin de druk zo hoog opvoerde dat Wim zijn dame verspeelde en opgaf. Dirk van Enk tenslotte won van Margriet Martensen. Alhoewel ze goed speelde, overzag Margriet een aantal listige zetten, werd hier en daar wat afgeleid en verloor te veel materiaal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden