Zwemvereniging ZEW Ermelo is geen eendagsvlinder

Synchroonzwemmen is een sierlijke tak van de zwemsport.
Foto: archief

De 104e aflevering van Ermelose Sportartikelen uit de oude doos is een artikel van donderdag 21 augustus 1997 over zwem- en waterpolovereniging ZEW (Zon en Water).

Ermelo heeft een groot aantal sportverenigingen. Eén hiervan is de zwem- en waterpolovereniging ‘Zon en Water’. ZEW is opgericht in 1953 en kan dus beslist geen ééndagsvlinder genoemd worden. Het is reeds lang bekend, dat zwemmen een gezonde sport is. En dat zwemmen in clubverband ook nog een gezellige en vooral sportieve bezigheid is, hebben de circa 200 leden van ZEW al lang ontdekt. De zwem- en polovereniging heeft vier afdelingen, te weten synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen, trimzwemmen, waterpolo en trimzwemmen.

Door Bram Burggraaff.

Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen is een zeer sierlijke tak van de zwemsport. Het is een combinatie van ballet en zwemmen op muziek, waarbij het vooral aankomt op spierbeheersing en ademhalingstechniek. Uit de ledenlijst blijkt dat synchroonzwemmen vooral een meidensport is, waarbij onder leiding van gediplomeerde trainers zowel individueel als in groepsverband geoefend en opgetreden wordt. De meisjes zijn ingedeeld in categorieën, onder meer afhankelijk van de diploma’s die behaald zijn. De afdeling synchroonzwemmen treedt op zowel in uitvoerings- als techniekwedstrijden, waarbij regelmatig hoge klasseringen behaald worden door ZEW-leden.

Wedstrijdzwemmen
Zwemmen is voor vrijwel iedere Nederlander een bekend sport. Immers op de meeste basisscholen worden door de jeugd de eerste diploma’s al behaald. Het is jammer dat het daarna meestal blijft bij zwemmen tijdens de vakantie. Deelnemen aan zwemtrainingen is verrassend leuk en daarna in wedstrijden nog eens presteren, maakt zwemmen echt een prachtige sport. Teneinde met voldoende deelnemers in competitieverband deel te kunnen nemen, is ZEW een zogenaamde startgemeenschap aangegaan met Triton in Putten. Zo’n startgemeenschap wil eigenlijk zeggen dat de clubs volledig zelfstandig zijn, maar voor de KNZB in competitieverband, één vereniging vormen. Zo komen de kwaliteiten van de individuele zwemmers beter uit en worden ook aansprekender resultaten behaald.

Wedstrijdzwemmen bij ZEW is verrassend leuk.

Waterpolo
Waterpolo is een zeer aansprekende zwemsport. Hierbij komt het aan op snelheid, techniek en tactiek. Het spel wordt gespeeld in teams van zeven zwemmers, inbegrepen de keeper. ZEW speelt met vijf teams, die herenteams, één damesteam en één aspiranten /pupillenteam. De teams spelen op diverse niveaus in de door de KNZB vastgestelde competities. De trainers zijn een aantal keren in de week hard aan het werk om de waterpoloërs conditie, snelheid en techniek bij te brengen. Door de spelers moet elke keer weer heel diep gegaan worden om te voldoen aan de strenge eisen die deze sport en dus hun trainers stellen. Door de beoefening in teamverband is waterpolo ook een leuke sport.

Waterpolo is een aanprekende zwemsport.

Trimzwemmen
Trimzwemmen is speciaal bedoeld voor volwassenen die wat meer willen dan alleen maar een beetje ‘aanrommelen’ in het water, maar voor wie gezelligheid voorop staat.

Vrijwilligers
Naast wedstrijden in competitieverband verzorgt ZEW ook clubkampioenschappen en een weekend met elkaar op stap. Behalve zwemmers heeft de vereniging ook dringend behoefte aan vrijwilligers. Coaches, begeleiders, trainers en juryleden (speciaal voor het synchroonzwemmen) heeft ZEW altijd nodig. Om in Ermelo een zwem- en waterpolovereniging te laten voorbestaan, is het noodzakelijk dat meer personen zich inzetten om de vereniging daadwerkelijk te steunen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden