Deel 2 voetbalvereniging FC Horst in Ermelo bestaat 25 jaar

Toenmalige FC Horst voorzitter Gert van Winkoop.
Toenmalige FC Horst voorzitter Gert van Winkoop.
Foto: archief Jan de Roo Fotografie

De 90e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen’ uit de oude doos is een verhaal in 2 delen over het 25-jarig bestaan van voetbalvereniging FC Horst van donderdag 15 augustus 1996. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 2. Dit jubileum werd uitgebreid gevierd in tegenstelling tot het 50-jarig jubileum dat in 2021 op het programma stond. Door alle Corona-perikelen zijn diverse activiteiten uitgesteld, maar er zal zeker nog aandacht geschonken worden aan deze mijlpaal in de geschiedenis van FC Horst.

Door Bram Burggraaff.

Heel gewaagde uitspraak
Door al die jaren heen was FC Horst gegroeid en werd de accommodatie tenslotte onvoldoende. De nieuwbouw werd gerealiseerd, er kwamen extra velden en er kwam wedstrijdverlichting rond het hoofdveld. En toen deed voorzitter Gert van Winkoop een hele gewaagde uitspraak in de krant. “Nu onze accommodatie klaar is, gaan we ons richten op de sportieve prestaties; KNVB we komen eraan.’’ Toen kon niemand bevroeden, hoeveel waarheid er in de woorden van deze markante voorzitter zat.

Driekwart seizoen ongeslagen
FC Horst had intussen de ervaren Paul Jansen aangetrokken als hoofdtrainer. Daarnaast kwamen spelers als Henk Lubbersen en Ollie Descendre de club versterken. De aanpak van trainer Jansen was bij FC Horst even wennen. De discipline werd aangetrokken, daarnaast hadden bestuur en trainer het regelmatig met elkaar aan de stok. In het eerste seizoen van Jansen werd een verdienstelijke vierde plaats bereikt. Het seizoen daarop ging het heel goed. FC Horst bleef driekwart seizoen ongeslagen en nam zes punten voorsprong op naaste concurrent VVZ. Toen kwam de klad erin en de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon.

Terugkeer Gerrit van Dam
De laatste competitiewedstrijd was FC Horst -VVZ. Beide ploegen stonden precies gelijk. Het doelsaldo van FC Horst was één doelpunt beter en de KNVB had bepaald dat het kampioenschap op doelsaldo kon worden beslist. Duizend toeschouwers, waaronder vele uit Soest, omzoomden het hoofdveld aan de Buitenbrinkweg. Opmerkelijk in dit duel was de terugkeer van Gerrit van Dam in het eerste team. Van Dam werd door trainer Jansen alleen voor deze wedstrijd uit een lager elftal geplukt.

Biezen pakken
Een kwartier na rust kwam VVZ op een 0-1 voorsprong. De auto van Paul Jansen stond al richting de uitgang. De trainer had namelijk vooraf in de pers verklaard, weliswaar mondeling te zijn overeengekomen nog een seizoen bij FC Horst te blijven, maar bij verlies direct zijn biezen te pakken. Gelukkig voor hem en heel FC Horst schoot Egbert Hijmissen de thuisploeg een kwartier voor tijd naast VVZ, waardoor het kampioenschap na het laatste fluitsignaal een feit was.

Van een leien dakje
Het seizoen daarop ging het voor FC Horst in de Hoofdklasse van een leien dakje. De ploeg deed opnieuw mee voor promotie. Een beslissingswedstrijd in Baarn op 8 mei 1991 tegen SVM Boys uit Maartensdijk moest tenslotte de beslissing brengen. Nog nooit verloor FC Horst zo’n beslissend duel en ook nu werd gewonnen. De 3-1 overwinning kwam tot stand door doelpunten van Henk Lubbersen, Heino Brouwer en Hassan el Makrini.

Herman Kok
In twee seizoenen had FC Horst de stap van de eerste klasse onderafdeling naar de vierde klasse KNVB gemaakt. Paul Jansen ruimde het veld en maakte plaats voor Herman Kok. Opvolger zijn van een succestrainer is niet eenvoudig, zo ondervond ook de Hilversummer. Zijn contract werd in de winterstop niet verlengd. De matige resultaten waren daar ongetwijfeld debet aan. FC Horst handhaafde zich overigens nog betrekkelijk eenvoudig.

Jan Westerhof
In het seizoen 1992-1993 begon FC Horst met een nieuwe hoofdtrainer Jan Westerhof, die succesvol was geweest bij Lelystad en DVS’33. Met nieuwe spelers als Albert Westhuis, Michiel Jansen, Evert van de Kamp en Henk Vriesema waren de verwachtingen hoog gespannen. Ondanks wisselende resultaten werd de nacompetitie bereikt. De beslissende wedstrijd tegen Veensche Boys werd door FC Horst op het nippertje met 3-2 gewonnen. Vervolgens werd er op 22 mei 1993 in Huizen een beslissingswedstrijd gespeeld voor een plaats in de derde klasse. Ook nu trok FC Horst aan het langste eind, AFC (de club van Jack van Gelder) werd met maar liefst 5-1 verslagen.

Desastreus
Het volgende seizoen debuteerde FC Horst verdienstelijk in de derde klasse. Weer werd deelname aan de nacompetitie afgedwongen. Deze keer lukte het echter niet. De beslissende wedstrijd tegen Geinoord eindigde in 2-2, waardoor FC Horst derdeklasser bleef. Het afgelopen 25e seizoen verliep desastreus. De winterstop werd ingegaan met een positie dik onder de rode streep. In het nieuwe jaar keerde het tij en in de laatste wedstrijd stelden de Ermeloërs tegen het al gedegradeerde Eemdijk klassenbehoud veilig. Door de reorganisatie bij de KNVB is FC Horst met ingang van het nieuwe seizoen tweedeklasser.

Gezelligheid
FC Horst startte 25 jaar geleden in de vierde klasse van de afdeling Utrecht. Nu is de vereniging een tweedeklasser KNVB en beweegt het zich succesvol in de subtop van het zaterdagamateurvoetbal. En al die jaren was het parool: Sport en gezelligheid gaan hand in hand bij FC Horst. In de loop der jaren heeft de club een naam opgebouwd voor wat betreft het organiseren van mega-evenementen, variërend van voetbalwedstrijden met topclubs tot popconcerten. Van 1983 tot nu hebben onder andere de volgende festiviteiten op de Adelaarshorst plaatsgevonden: Wedstrijden tegen PEC Zwolle (met een optreden van André Hazes), tweemaal Ajax, KV Mechelen, Spartak Praag, Sporting Lissabon, Real Madrid, Feyenoord, Heerenveen, de Highland Games, een Luchtballonnenfestival, Story Train, Golden Earring en een Taptoe. Ook in de toekomst zal FC Horst op dit gebied nog vaak van zich laten horen.

Jubileumtoernooi
In het kader van het 25 jarig jubileum organiseerde FC Horst in de maand augustus een jubileumtoernooi. De deelnemende clubs zijn toppers uit de regio, te weten Spakenburg, VVOG, DVS’33, SDCP, Hierden en natuurlijk FC Horst zelf. Het toernooi met spectaculaire en doelpuntrijke wedstrijden werd gewonnen door Spakenburg, dat in de finale met 2-0 won van SDC Putten. Dankzij de sponsoring van de ING was er een fikse prijzenpot wat de motivatie van de ploegen zeker ten goede kwam. Het toernooi werd door ruim 1000 toeschouwers bezocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen