Deel 1 voetbalvereniging FC Horst in Ermelo bestaat 25 jaar

Het eerste clubhuis van FC Horst aan de Buitenbrinkweg.
Het eerste clubhuis van FC Horst aan de Buitenbrinkweg.
Foto: archief

De 90e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen’ uit de oude doos is een verhaal in 2 delen over het 25-jarig bestaan van voetbalvereniging FC Horst van donderdag 15 augustus 1996. Vandaag deel 1. Dit jubileum werd uitgebreid gevierd in tegenstelling tot het 50-jarig jubileum dat in 2021 op het programma stond. Door alle Corona-perikelen zijn diverse activiteiten uitgesteld, maar er zal zeker nog aandacht geschonken worden aan deze mijlpaal in de geschiedenis van FC Horst.

Door Bram Burggraaff.

In 1996 bestaat FC Horst 25 jaar. In juni werden de eerste jubileumactiviteiten georganiseerd, te weten een vrijmarkt, een taptoe en een reünie. In augustus en september zullen er nog een aantal activiteiten volgen, zoals het jubileumtoernooi met gerenommeerde clubs, een receptie en een feestdag met onder andere de voetbalclinic van de gebroeders Muhren. Afsluitend is er een feestavond voor de hele vereniging.

Zomeravondvoetbal
Het zomeravondvoetbal was eind zestiger jaren mateloos populair. Er werd in competitieverband in meerdere poules gespeeld en er was vooral bij de topwedstrijden veel publiek. Eén van de deelnemende ploegen was Horsterbuurt met spelers als Jaap Dekker, Ton Kortlang, Gerrit van Dam, Joop van Delen, Martin van Dam, Luc Dooijewaard, Gijs van Diest, Johan van Beek, Aalt Ruiter, Hartger van Nijhuis, Ruud Weenink, Henk Hop, en Flip Verhoef. Leider van het team was Gijs Ruitenberg.

Een echte voetbalvereniging
Er waren in deze groep steeds meer geluiden te horen om op zaterdag te gaan voetballen en een echte voetbalvereniging te worden. De koppen werden bij elkaar gestoken en mensen als Gep Koekoek. Maas Hop, Peter van de Mheen en Gijs Ruitenberg werden enthousiast gemaakt. De KNVB verleende medewerking en het terrein bij de Horsterschool aan de Zeeweg mocht gebruikt worden. Zo werd in 1971 voetbalvereniging FC Horst opgericht.

Successen
De successen van de jonge club kwamen onder leiding van trainer Jaap Tempel al snel. De allereerste competitiewedstrijd thuis tegen De Glind werd met 3-1 gewonnen. Aan het einde van het seizoen speelde FC Horst een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Roda’46 op het terrein van NSC. Het werd 2-2 en een tweede beslissingswedstrijd was noodzakelijk. Deze werd door FC Horst overtuigend met 2-0 gewonnen. Topscorer in het eerste seizoen was Gerrit van Dam met 18 doelpunten.

Accommodatie
Het terrein aan de Zeeweg bleek al snel ongeschikt, temeer omdat FC Horst een jeugdafdeling wilde starten. Er werd grond gehuurd van de familie Loedeman aan de Buitenbrinkweg. In de buurt van Nijmegen werd een houten keet op de kop getikt; voor 12.000 gulden weet toenmalig bestuurslid Maas Hop zich nog te herinneren. Maandenlang werkte men aan de Buitenbrinkweg om FC Horst een fraai onderkomen te geven. Het resultaat was een knusse, gezellige kantine met vier kleedkamers en twee doucheruimtes. De karakteristieke potkachel is voor vele Horsters van het eerste uur hét symbool van de gezelligheid in die tijd.

Moeilijker
Een klasse hoger kreeg FC Horst het moeilijker. Winst en verlies wisselden elkaar af en een middenmootpositie was het eindresultaat. Henk de Deugd werd topscorer met 13 doelpunten. In dat elftal speelde onder andere Rob Hofman, Jan Teunissen, Chris Kraay en Henk Bokhorst. Hoogtepunten in deze jaren waren de wedstrijden tegen EFC’68, Zwart Wit’63, Rood Wit’58 en Hulshorst.

Promotie
Na Jaap Tempel werd FC Horst enige tijd getraind door Gert Prins, die ook nog in het eerste team voetbalde. Na enkele seizoenen in de derde klasse volgde promotie naar de tweede klasse, omdat de vierde klasse werd opgeheven. Daarvoor moest FC Horst wel bij de eerste acht eindigen. De laatste competitiewedstrijd in Achterberg tegen het al gepromoveerde VVA’71 moest gewonnen worden. De vele meegereisde Ermelose supporters zagen FC Horst met 2-1 winnen door twee doelpunten van Jan Willem Teunissen.

Weer in de laagste klasse
Een seizoen later lukte het trainer Kars Schepers niet om zich met het jonge team te handhaven. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie kwam het tot een breuk tussen club en trainer. Zijn opvolger Louis Dorst kon niet voor een schokeffect zorgen en FC Horst belandde weer in de laagste klasse van het amateurvoetbal.

Weer terug in de tweede klasse
Toch kwamen er onder leiding van Louis Dorst successen. Voortbordurend op de jonge ploeg van Schepers was FC Horst na één seizoen weer terug in de tweede klasse. Dit resultaat werd afgedwongen via een 2-1 overwinning in een beslissingswedstrijd tegen Dolderse Boys. Egbert Hijmissen en Ab de Haan zorgden voor de Ermelose doelpunten.

Naar de eerste klasse
Het volgende seizoen pakte FC Horst de tweede promotieplaats achter kampioen SEC, voor clubs als EFC en Zwart Wit. De laatste competitiewedstrijd tegen Naarden werd met 1-0 gewonnen. In de slotfase kopte Jan van Donkersgoed FC Horst via de binnenkant van de paal naar de eerste klasse. De spelersgroep bestond uit mannen als Wim en Bert Besselsen, Theo Smit, Bert Hop, Aalt Nijeboer, Ben Carmiggelt, Jan van Donkersgoed, Gerrit van Dam, Piet van de Berg, Gerrit Bonestroo, Egbert Hijmissen en Ton Kroon.

Vechten tegen degradatie
Louis Dorst nam tot groot verdriet van iedereen afscheid van de club. Hij werd opgevolgd door Henk Bais uit Ermelo. Het volgende seizoen vocht FC Horst tegen degradatie. Uiteindelijk handhaafden de Ermeloërs zich door een beslissingswedstrijd tegen VOP met 3-0 te winnen. Jan van Donkersgoed scoorde alle Horst-doelpunten. Bij VOP speelde ex-Feyenoorden Henk Wery, die door Evert Kok knap aan banden werd gelegd.

Onopvallende rol
In de daaropvolgende seizoenen speelde FC Horst een onopvallende rol in de eerste klasse. Trainers waren in die periode Loet Baart (2 jaar), Jan van der Wijst (1 jaar), Piet Hasselaar (3 jaar) en Jaap Tempel (1 jaar) Onder Hasselaar was FC Horst nog een keer dichtbij promotie. Soms kwamen spelers van buitenaf de buurtschapsclub versterken, zoals Kobus Descendre, Emiel Eleveld en Henk van Laar. Hogerop brachten zij FC Horst niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen