De Levade in Ermelo is ieder jaar weer spannend voor de KNF-ruiters

Foto: archief Claartje van Andel

Het Federatiecentrum Ermelo, nu het Nationaal Hippisch Centrum, is al vele jaren een begrip in de paardensport. Regelmatig worden er grote paardensportevenementen gehouden met deelnemers uit heel Nederland en daarbuiten. In de 81e aflevering van ‘de sportartikelen uit de oude doos’ een voorbeschouwing van donderdag 31 augustus 1995 over De Levade op het Federatiecentrum, de Beek te Ermelo.

Door Bram Burggraaff.

De ponylevade is achter de rug. Nu is het tijd voor de paarden. Op vrijdag 1 september en zaterdag 2 september 1995 wordt er gestreden om de kampioenstitel bij het KNF kampioenschap De Levade op het Federatiecentrum te Ermelo. Elke provincie stuurt haar meest talentvolle combinaties om de eer van het gebied hoog te houden. De Levade is ieder jaar weer spannend voor de KNF-ruiters. Zij vormt op het eerste weekend van september het hoogtepunt en de afsluiting van het buitenseizoen. Naast de kampioenschappen Z en ZZ springen, Z1 en Z2 dressuur worden dit jaar voor het eerst de kampioenschappen dressuur en springen in de klassen L en M uitgeschreven.

Behoefte
Uit een enquête, die is gehouden onder de leden, bleek dat daar behoefte aan was. De Levade begint vrijdag- en zaterdagmorgen al om 8.30 uur en is vrij toegankelijk voor KNF-leden. Overige bezoekers betalen slechts 10 gulden voor dit prachtige evenement. Dit jaar komen in de L-dressuur 20 combinaties aan de start, in de M-dressuur 21 en in de Z1 en Z2 beiden 25. Aan het L-springen doen 31 combinaties mee, aan het M-springen 29 en aan het Z-springen 45. Voor het ZZ-springen geldt een vrije inschrijving. Voor de derde keer wordt de Interprovinciale ‘Kür op muziek’ verreden, een boeiende wedstrijd voor de toeschouwers. Veel verstand van dressuur hoef je niet te hebben om te genieten van het spel tussen paard, ruiter en de muziek. Een voorwaarde om een team af te vaardigen voor het onderdeel ‘Kür op muziek’ is, dat alle vier de combinaties startgerechtigd zijn in de klasse Z en woonachtig zijn in dezelfde provincie. Vorig jaar eindigde het viertal uit Gelderland op de eerste plaats. Het was voor de tweede keer dat het viertal onder leiding van Gerda Smelt deze wedstrijd op haar naam schreef. De gereden proef was mooi van eenvoud, niet gekunsteld, prettig swingend en met vloeiende lijnen. De muziek die de viertallen gebruiken, is erg verschillend, van panfluitmuziek tot het Londens Symphony Orkest. De beste twee viertallen strijden in de middaguren op het middenterrein om het kampioenschap.

30.000e lid
Muziek is er niet alleen bij de ‘Kür op muziek’, maar ook voor een speciaal lid van de KNF, de Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs. Dit jaar mocht de KNF haar 30.000e lid verwelkomen. Op de Levade wordt deze gelukkige nieuwkomer in het zonnetje gezet. Extra aandacht is er ook voor het succesvolle team dat deelnam aan het Europees Kampioenschap Landelijke Ruiters in Zwitserland. Het EK-team dat een bronzen team-medaille veroverde, wordt rond 16.00 uur te paard gehuldigd. Gert Boonzaaijer, Hanneke Verschuur, Rob Jansen, Ineke Roelvink, Ad Zwidde en Heleen van Zomeren vormen dit betrekkelijk onervaren team, dat een prestatie heeft geleverd om trots op te zijn. Als beste Nederlander eindigde Gert Boonzaaijer met Elegant op een vierde plaats. Gert nam met zijn schimmel Allegro al twee keer eerder deel aan een EK.

Heleen van Zomeren
De Ermelose Heleen van Zomeren komt ook uit in de springsport. Tijdens de Gelderse kampioenschappen werd zij vierde in de klasse ZZ en kwalificeerde zich daarmee voor de Levade. Het verenigingskampioenschappen Klasse Licht en Klasse Zwaar werden vorig jaar gedomineerd door de Gelderse Rijvereniging L.R. Varsseveld, die beide kampioenschappen won. De kampioene van het Z-springen kwam ook uit Gelderland: Alice Lozeman met Rendenburgh’s Joan Henry uit Nijkerk. Deze talentvolle amazone had eerder dat jaar al deelgenomen aan de Wereldruiterspelen in Den Haag. Het ZZ-springen werd gewonnen door Liewe Koopmans met Febroko uit Drenthe. De kampioene Z1-dressuur Loes Corsel met Bekan’s Goastbuster kwam ook uit die provincie. Mieke de Kok won met veel waardigheid de Z-2 rubriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen