Cees van Panhuis uit Ermelo manager nieuwe Nederlandse Wielerploeg

Godert en Jan de Leeuw samen met Cees van Panhuis.
Foto: archieffoto Bram van de Biezen

In de 75e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een artikel van donderdag 27 juli 1995 over de oprichting van een nieuwe professionele wielerploeg, de Foreldorado-Golff wielerploeg met een belangrijke Ermelose inbreng, want de wielerbroers Godert en Jan de Leeuw en manager Cees van Panhuis maakten er deel van uit.

Door Bram Burggraaff.

Professionele wielerploeg rijker
Nederland is een nieuwe professionele wielerploeg rijker. Door de onlangs overeengekomen samenwerking tussen de top-amateurploegen van Recreatiepark Foreldorado en Golff Supermarkten zal met ingang van 1996 een tweede Nederlandse ploeg in het professionele peloton te zien zijn. Het is een kleine profploeg met acht renners. De Ronde van Nederland, Zweden en Luxemburg staan op het programma evenals de Vierdaagse van Duinkerken en de klassiekers Midden-Zeeland en Veenendaal – Veenendaal. Ook kan de ploeg in Nederland aan profcriteria gaan deelnemen.

Wielerschool
Als technisch manager van de ploeg zal Frits Schür zich gaan bezighouden met het ploegleiderschap. Teammanager en PR-functionaris wordt Cees van Panhuis uit Ermelo. De onderhandelingen met diverse renners zijn onlangs gestart om de ploeg gestalte te geven. Als kopman wil men ex-prof Danny Nelissen aantrekken, die het dit jaar zo goed doet bij de amateurs. Ook de naam Jelle Nijdam wordt gefluisterd. De ploeg zal verder gaan bestaan uit een aantal bekende profs en talentvolle amateurs. In het Zuid-Limburgse Gulpen krijgt de nieuwe ploeg een grote villa voor trainingskampen ter beschikking. Tevens zal Schür zich samen en Van Panhuis bezig gaan houden met het opstarten van een ‘wielerschool’ naar Italiaans model. Deze zal bestaan uit een ploeg van topamateurs, waaronder Godert en Jan de Leeuw. Achter deze ploeg zullen talentvolle, jonge amateurs en junioren worden gescout, die worden ondergebracht bij Wielervereniging De IJsselstreek. Met deze constructie verwacht Frits Schür dat binnen een aantal jaren de aansluiting met de wereldtop kan worden verkregen.

Onvoorstelbaar
Cees van Panhuis: “Het is onvoorstelbaar hoe snel het gegaan is. Toen we enkele jaren geleden zeiden met de Golff-ploeg door te willen stoten naar de topcompetitie bij de amateurs, werd daar door velen om gelachen. En nu zijn we al zo ver dat we een profploeg kunnen beginnen. Als we in dit tempo doorgaan, kan de Tour de France tot de mogelijkheden gaan behoren. We hebben heel veel te danken aan Okko v.d. Wal, de directeur van Flevohold, Golff Supermarkten. Dat is een man met een groot wielerhart, die van het begin af aan een geweldige steun is geweest.’’ Ook voor de Ermelose topamateurs Godert en Jan de Leeuw breken spannende tijden aan. Gezien hun leeftijd (Godert is 27 jaar en Jan is 25 jaar) lijkt de overgang naar de profs aan de late kant, maar aan de andere kant zitten ze wel erg dicht bij het vuur. Ze kennen ploegleider Frits Schür goed en ook met plaatsgenoot Cees van Panhuis hebben ze al jaren prima banden.

Unieke combinatie
Jan de Leeuw: “Het is een unieke combinatie, een profploeg en een amateurploeg onder dezelfde naam. De doorstroming wordt daardoor veel gemakkelijker. Tijdens het Nederlands Kampioenschap reden dit jaar voor het eerst de profs en amateurs samen. In het aankomende seizoen komen er veel meer van dat soort wedstrijden. Je weet dan gelijk, of je als amateur kan meekomen met de profs. Zet je in die wedstrijden aansprekende resultaten neer, dan ligt binnen onze ploeg een overgang naar de profafdeling voor de hand. Normaal gesproken zullen van de oude Golff-ploeg René Kroes, Godert en ik de renners zijn die bij de nieuwe amateurploeg komen. Of er voor één van ons direct al een overgang naar de profs inzit, weet ik niet. Binnenkort zal er wel een gesprek komen met Fred Schür en Cees van Panhuis, waarin de plannen naar voren zullen komen. Het blijft natuurlijk een gok als je professional wordt, want je moet er meestal een goede baan voor laten schieten. Godert heeft het voordeel dat hij bij de Golff werkt, waardoor er altijd wel wat te regelen valt. Misschien zijn er eventueel voor mij wat dat betreft ook mogelijkheden.’’

Uitslagen
Godert de Leeuw is winnaar geworden van de Tweedaagse van Nunspeet. De eerste dag kwam de Ermelose top-amateur als eerste over de finish met een voorsprong van 11 seconden op Wim Spijkerboer uit Elspeet. Jan de Leeuw werd achtste en Edward Foppen eindigde op de zestiende plaats. De tweede dag leverde ook winst op voor Godert de Leeuw; in de eindsprint versloeg hij Arjen Vinke. Jan de Leeuw werd in de tweede etappe elfde De beide overwinningen leverde Godert de Leeuw uiteraard de eindzege op. Broer Jan eindigde op de twaalfde plaats.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden