Natuurfietstochten promoten Protestants Militair Tehuis in Ermelo

Luup Blom, van 1990 tot en met 1997 tehuisleider van het PMT Ermelo.
Foto: Henk Merjenburgh/eigen foto

In de 74e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een artikel in 2 delen over de Natuurfietstochten, die jarenlang werden georganiseerd door de PMT, tegenwoordig Echo’s Home ‘De Schakel’. Het gebouw aan de Leuvenumseweg werd in de zomer van 1995 ingrijpend verbouwd/gerenoveerd om te komen tot een multifunctionele instelling. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Populaire PMT-natuurfietstochten
De Koninklijke Nederlandse Militaire Bond ‘Pro Rege’, de vereniging die de Protestantse Militaire Tehuizen in stand houdt, heeft besloten voor het PMT in Ermelo een enorme, volledig ingerichte tent te plaatsen, waardoor de activiteiten gewoon door kunnen gaan. Tehuisleider Luup Blom is blij dat hierdoor ook de populaire PMT-natuurfietstochten, die in de zomermaanden vele fietsliefhebbers naar de tehuizen trekken, gewoon doorgang kunnen vinden.

Met flipperkasten
Toen het Ministerie van Defensie besloot dat de kazerne in Ermelo zou blijven, kwam er een einde aan de onzekerheid over de toekomst van de Ermelose PMT. Het bestuur van Pro Rege besloot om het gebouw aan de Leuvenumseweg ingrijpend te renoveren en een deel bij te bouwen. De oude rechtervleugel wordt verbouwd tot drie onafhankelijke vergaderzalen. Het middengedeelte wordt geheel gerenoveerd, de voorpui komt ruim vijf meter naar voren en de keuken wordt ook enigszins uitgebreid. In de koepel komt een verlaagd plafond. Deze ruimte wordt speelzaal met een poulebiljart, flipperkasten en dergelijke. De bedoeling is om voor de bouwvak het rechtergedeelte klaar te krijgen.

Bedrijven uit de regio
Na de vakantie kunnen de lessen geestelijke verzorging en andere activiteiten, waarvoor vergaderruimte nodig is, daar weer van start gaan. Hoofdaannemer van het project is Aannemersbedrijf Engelhoven uit Ede. Daarnaast zijn een aantal bedrijven uit de regio bij de bouw betrokken, zoals loodgietersbedrijf Poolen, Panhuis Elektro, schildersbedrijf Gielen, grondbedrijf Kamphorst en stoffeerderij Kok. Men verwacht dat de werkzaamheden tot eind september zullen duren.

Fietstochten
Het tehuisechtpaar Blom is erg blij dat er deze zomer gewoon doorgedraaid kan worden. Luup Blom: “De populaire Natuurfietstochten die ter promotie van de Protestantse Militaire Tehuizen worden georganiseerd, konden deze week gewoon van start gaan. Verleden jaar hadden we zo’n 1100 deelnemers en we hopen dat het publiek ook dit jaar massaal aan deze tochten zal deelnemen.’’

Verschillende routes
Er zijn verschillende routes variërend van 20 tot 60 kilometer. Bij de start krijgen de deelnemers een consumptie aangeboden en na afloop is er voor iedereen een herinnering. De kosten bedragen 3,50 gulden per persoon. Vanaf PMT Ermelo zijn de volgende routes beschikbaar: 1. Rondrit omgeving Ermelo (20 km). 2. Rondrit via de pont naar Zeewolde (30 km) 3. Ermelo – Stroe (40 km). 4. Ermelo – Nunspeet (40 km). 5. Ermelo – Apeldoorn (60 km). Bij de routes 3 tot en met 5 is er een tussenstop in één van de andere militaire tehuizen. Bij terugkomst kunnen de deelnemers terecht in de tent om iets te drinken of een eenvoudige maaltijd / snack te nuttigen. “Wij staan voor u klaar’’, aldus Luup Blom.

Tent
Tijdens de bouw zal het PMT gewoon doordraaien. Dat is mogelijk, omdat er vorige week voor het gebouw aan de Leuvenumseweg een grote tent is geplaatst van 30 meter bij 10 meter met 100 zitplaatsen, een bar, een terras, een film-/televisiehoek, een poulebiljart, twee flipperkasten en een goed volledige keuken.

NATO-oefening
De heer Cees van der Mast, hoofd landelijke organisatie & Public Relations KNMB Pro Rege is erg blij met deze oplossing. “Normaal gesproken ga je bij zo’n ingrijpende verbouwing gewoon dicht. De kazerne is daar niet blij mee, omdat zij voor verschillende activiteiten gebruik maken van het PMT. We hadden deze tent al in bezit. De bedoeling was om hem te gebruiken als mobiel tehuis in het voormalige Joegoslavië. Door de bouw van het Holland-huis in Zagreb was dat niet meer mogelijk. Bij een eerdere verbouwing van het PMT in Oirschot heeft de tent ook al zijn nut bewezen. Als de zaak goed wordt voorbereid kan de tent in een week staan. Eind oktober als de verbouwing klaar is, wordt er weer gebruik gemaakt van de tent bij een grote NATO-oefening, waarbij wordt samengewerkt met andere landen.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden