Godert de Leeuw verkouden; broer Jan wint Wielerronde van Ermelo

Edward Foppen, Robbert Wayer, Miss Brenda Swing Mill, Adri Mouw, Jan en Godert de Leeuw.
Foto: eigen foto

In de 73e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verslag van de 23e editie van de Wielerronde van Ermelo, die op woensdag 5 juli 1995 werd gehouden in het centrum van het dorp. Winnaar werd Jan de Leeuw; hij volgde zijn broer Godert op, die de wielerronde het jaar daarvoor won.

Door Bram Burggraaff.

De overwinningsschreeuw van Jan de Leeuw was duidelijk hoorbaar toen hij de 23e Ronde van Ermelo op zijn naam schreef. Het was zijn eerste overwinning voor eigen publiek. Vele jaren had Jan de eer moeten laten aan zijn broer Godert, die er deze keer vanwege een verkoudheid niet bij was. Bovendien zag het er lang naar uit, dat ook Jan de Leeuw niet aan de start zou verschijnen, want enkele dagen voor de Ermelose Wielerronde was zijn vader met hartklachten in het ziekenhuis in Amersfoort opgenomen. Daarom hadden de gebroeders de Leeuw wel wat anders aan hun hoofd dan wielrennen. Omdat de toestand van Godert de Leeuw sr. stabiel was, verscheen zoon Jan toch aan de start.

Sterk seizoen
Aan de wedstrijd voor A-amateurs werd door 60 renners deelgenomen. Jan de Leeuw, die bezig is aan een zeer sterk seizoen, reed de hele koers voorin. Na veertig kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners, waaronder Jan de Leeuw en ploegmaat Arjen Vinke. In de één na laatste ronde demarreerde de Ermeloër uit de kopgroep, waarin Vinke goed afstopwerk deed. Met een voorsprong van maar liefst 58 seconden kwam De Leeuw over de finish, toegejuicht door vele honderden Ermelose toeschouwers die, mede door het mooie weer, op de wielerronde in het centrum van het dorp waren afgekomen. Op de tweede plaats eindigde Arjen Vinke uit Kampen. Derde werd Leo Kruger uit Zwolle. De hoogste notering voor een andere renner uit de regio was een twaalfde plaats voor Wim Spijkerboer.

Rondemiss Brenda
Na afloop van de wedstrijd beklom Jan de Leeuw, die dolblij was met zijn overwinning voor eigen publiek, de hoogste trede van het podium, alwaar hij spontane zoenen ontving van Rondemiss Brenda van Swing Mill. Nederlands kampioen bij de B-amateurs Wim Veenendaal won de wedstrijd voor de B-amateurs / veteranen. Arie Frijters uit Wapenveld werd tweede. Als derde eindigde Wim Junte uit Elburg.

Foto: archief Fotostudio Merjenburgh.

Sponsors
Voorafgaand aan de wedstrijden reed een grote reclamekaravaan door het dorp, waarbij vele bedrijven uit Ermelo en omgeving zich presenteerden. De organisator van de Ronde van Ermelo, wielervereniging ‘De IJsselstreek’ is erg blij met de vele sponsors die de Ermelose Wielerronde mogelijk maken. Cees van Panhuis: ,,Het is ongelooflijk hoe lang de lijst met sponsoren en meewerkende instanties is. Daarom is het wel eens goed ze allemaal te noemen: Hoofdsponsor Adrie Mouw en Autoschadebedrijf Van de Broek. Supersponsors ING-bank, Garage Hordijk, Goedvree installatiebedrijf, monotherm zwembaden en sauna’s, ESS zonnewering, Seat garage Bakker, Unica installatietechniek, Rabobank Harderwijk-Ermelo-Putten, juwelier Wayer, aannemersbedrijf gebr. Kraaij, W&M woninginrichting, BP-keukens, verkeersschool Anne van Buuren, Van Panhuis installatietechniek. Ploegensponsors: Bouwbedrijf Schuur (Speuld), BSB van Beek plafonds en scheidingswanden, H v.d. Linde autowasserette en tectylstation, Vliek tweewielers, Bar Dancing Swing Mill, de Wildkamp PVC centrale, herenkapsalon Jan van Willigen, benzinestation Maas Hop & zoon, Dodo eetsalon, Jonker herenmode, Dooijewaard verf en behang, de Vakschilders, Lammerts van Bueren rookartikelen, snackbar De Halte, Taxi- en ziekenvervoer Bakker, poeliersbedrijf C van Steeg, Van Steijn haarverzorging, kapsalon Martin, Camping De Strokel, Extran sportvoeding, autobedrijf Boymans, cafetaria ’t Hoekje, Stip Auto- en motorrijschool, Bar Twinns, Bar De Veluwe, restaurant De Gelderblom, Nissan auto Horst, Baderie Poolen, autoschadebedrijf G. van Winkoop, Alfa en Suzuki dealer Versteeg, Jaap Boonen tweewielers, containerspecialist Dusseldorp, schildersbedrijf G. Jansen, Maarseveen woninginrichting, slagerij Goetsch, Broekenbinkie, Jan van Dijk audio en video, drogisterij Etos van Slooten en Poortinga Assurantiën.

Voorrijauto’s
De voorrijauto’s werden beschikbaar gesteld door autobedrijf Hordijk en Seat Bakker, Premieschenkers waren: De Vitaminebron, Huiskamp schoenenzaak, Van Noort autoverhuur, Ling Fa Chinees-Indisch restaurant, Golden Lady, damesmode, Tuincentrum De Struukakkers, Didi’s Flora, Keurslager v.d. Vlis, stomerij Actief, kapsalon De Bruin, VVV-Ermelo, Fotozaak Metro en de Bloemenhof. De bloemen werden geschonken door Didi’s Flora en de Bloemenhof. Verdere medewerking werd verleend door: De gemeente Ermelo, De politie en de EHBO-afdeling Ermelo’,’ aldus Cees van Panhuis.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden