Dindoa A1 promoveert naar landelijke hoofdklasse: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de 71e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verslag over de promotie van Dindoa A1 op zaterdag 4 maart 1995 naar de hoofdklasse in de zaal, het hoogste haalbare niveau. Het jeugdvlaggenschip van de Ermelose korfbalvereniging was het jaar daarvoor al gepromoveerd naar de veldhoofdklasse. Tevens een verslag van de wedstrijd Dindoa – Fiks van zaterdag 20 mei 1995, waarin de Ermelose korfbalclub er net niet in slaagde om promotie naar de eerste klasse op het veld af te dwingen.

Door Bram Burggraaff.

Succesvol team
Nadat Dindoa A1 vorig jaar al was gepromoveerd naar de veldhoofdklasse, heeft het afgelopen zaterdag dankzij een 16-7 overwinning op Juko A1 uit Nieuwegein nu ook het hoogste niveau in de zaalcompetitie bereikt. Het succesvolle team, onder leiding van trainer Martin Bos, sluit met dit succes een sterk zaalseizoen af, waarin het gerenommeerde tegenstanders als Sparta, Woudenberg en Unitas achter zich hield.

Bescheiden
Vanaf het begin draaide de Ermelose ploeg in de top mee en toen in de laatste fase van de competitie in rechtstreekse duels met de overige koplopers werd afgerekend, mocht men zich kampioen van de afdeling Midden-Nederland noemen. Martin Bos, bescheiden als altijd, verwees de felicitaties aan zijn adres direct door naar de ploeg. “Op het veld moet het gebeuren, daar moeten ze in praktijk brengen wat ze op de trainingen hebben geleerd, dus komt de eer ook aan hen toe.’’

Bloemen en een trofee
Na afloop van de wedstrijd werden de spelers namens het bestuur in de bloemetjes gezet. Ook sponsor Elzo Sport liet zich niet onbetuigd. De heer en mevrouw Folkers voorzagen de spelers van bloemen en een fraai t-shirt. Namens de afdeling Midden-Nederland sprak mevrouw Truus Olling het team toe en overhandigde de bijbehorende trofee.

Dindoa blijft in de tweede klasse
Dindoa is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd via een overwinning op Fiks promotie naar de eerste klasse te bewerkstellingen. De Ermelose korfballers moesten in de slotfase het hoofd buigen voor de ploeg uit Oestgeest, terwijl ze 50 minuten op voorsprong hadden gestaan. De bezoekers wonnen de wedstrijd uiteindelijk op routine met 7-10.

Veelbelovend
In het begin zag het er nog veelbelovend uit voor Dindoa. Wouter Wagenaar wist binnen 1 minuut de bal vanaf grote afstand door de korf te krijgen en Fiks verzuimde 30 seconden later een strafworp te benutten. Beide ploegen zochten de aanval en na 12 minuten brachten de gasten de stand weer in evenwicht. Er werd aan beide kanten slordig met de kansen omgesprongen, zodat het al snel duidelijk werd dat het publiek weinig doelpunten te zien zou krijgen. Wel scoorde Dindoa nog tweemaal voor de pauze, waardoor er een schamele 3-1 ruststand op het scorebord stond.

Blessure
In de tweede helft wist Fiks de achterstand snel goed te maken. De thuisploeg gaf zich echter niet zomaar gewonnen en nam opnieuw twee punten voorsprong, onder andere dankzij een zeer listige omdraaibal van Leanne van Vuure. Vervolgens moest Jan van der Meij het veld geblesseerd verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Arjan Kars. De ervaring ging een woordje meespelen, want terwijl Fiks weer op gelijke hoogte kwam, stagneerde bij Dindoa de doelpuntenproductie.

Op slot
“Het team zat op slot,’’ zou trainer Martin Bos na afloop verklaren. Nog één keer gloorde er hoop in de Ermelose harten, toen de stand 6-6 werd. Daarna bleek Fiks de betere ploeg en kon het aan een voorsprong gaan werken. Margriet de With bepaalde in blessuretijd de eindstand op 7-10.

Terechte winnaar
Volgens trainer Martin Bos was Fiks de terechte winnaar. “De ervaring die Fiks in het verleden in de eerste klasse heeft opgebouwd, hielp hen nu ook door deze wedstrijd heen, ‘’ aldus Bos. Ook Henk Bronkhorst vond het geen schande om van deze tegenstander te verliezen: “De doelstelling aan het begin van het seizoen was handhaving in de tweede klasse en dat is op uitstekende wijze gelukt.” Doelpunten Dindoa: Leanne van Vuure en Mark Siderius (elk 2x), Wouter Wagenaar, Margriet de With en Johan Lolkema (ieder 1x).

Namen kampioensteam
De speelsters en spelers van het kampioensteam Dindoa A1 op de foto: achter v.l.n.r. Judith Sikkema, Saskia van Marle, Sietske Broekstra, Karianne Jonker, Judith Siderius, Alieke van der Kolk en Martin Bos. Voor v.l.n.r. Mark Kanselaar, Lennart Stolte, Mark Hamstra, Hans Duifhuizen en Edgar Folkers.

Archieffoto: Fotostudio Merjenburgh