Barry Hughes te gast op sponsoravond DVS’33: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

DVS-voorzitter Gert Spijker kondigt Barry Hughes aan.
Foto: archieffoto Henk van den Berg

In de 70e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verslag van het optreden van Barry Hughes op donderdag 24 februari 1995 in het clubhuis van DVS’33. Met zijn bekende Britse tongval hield de razend populaire oud-voetballer, trainer, zanger en entertainer een zeer humoristische lezing voor een groot aantal verenigingssponsors en andere vertegenwoordigers van ondernemend Ermelo. Barry Hughes overleed in 2019 op 82-jarige leeftijd.

Door Bram Burggraaff.

Niet langer uitstellen
De sponsorcommissie van DVS’33 organiseerde een avond voor zo’n 100 sponsors van de vereniging en vele andere vertegenwoordigers van ondernemend Ermelo. Te gast was de bekende oud-trainer en entertainer Barry Hughes, die het gezelschap op de hem bekende humoristische wijze toesprak. Bestuurslid commerciële zaken Sietse van der Ley, die er in geslaagd was Hughes naar Ermelo te halen, opende de avond. De voorzitter van DVS’33, Gert Spijker heette vervolgens alle aanwezigen welkom. In zijn openingswoord zei hij, dat de plannen voor renovatie en vervangende nieuwbouw van de zwaar verouderde accommodatie van DVS niet langer uitgesteld kunnen worden. Voor de kosten die geraamd zijn op 1,7 miljoen gulden is een beroep gedaan op de gemeente Ermelo en men hoopt tevens een groot bedrag bijeen te brengen via sponsors en acties. Ook zal er een lening gesloten moeten worden die structureel extra financiële lasten met zich meebrengt. Spijker wees erop dat DVS met zijn 800 leden, waaronder 400 jeugdleden, enorm afhankelijk is van de inzet van zo’n 280 vrijwilligers en de financiële steun van de sponsoren.

Goed op de hoogte
Barry Hughes bleek zich goed op de hoogte gesteld te hebben over DVS. Hij vergeleek de club met ‘een product’, die de klanten – de toeschouwers en de sponsors – iets moet bieden. De vereniging moet ‘gedragen’ worden door de prestaties van het eerste team, maar daarnaast zal er iets extra’s gedaan moeten worden voor de klant. Iedereen binnen de club is even belangrijk en moet gemotiveerd zijn. Hughes vergeleek een voetbalvereniging met een ketting, waarbij alle schakels in elkaar grijpen. De leiding van de club is van essentieel belang. Volgens Hughes straalt de leiding van DVS bezieling en respect voor de vereniging uit.

Kritisch
Over het betaald voetbal liet Barry Hughes zich kritisch uit. Dat slechts 8 van de 38 clubs winst maken, komt volgens hem door het gebrek aan kennis om ‘het product’ voetbal op een juiste wijze te verkopen aan ‘de klanten’. Ook de KNVB kreeg er flink van langs. Hughes hekelde de slechte organisatie, zoals bij het vaststellen van de wedstrijd Nederland – Portugal en de grote geldverspilling. Als voorbeeld daarvan noemde hij de loting voor het WK-voetbal in Las Vegas, waar de meeste landen met een delegatie van 2-4 mensen aanwezig was, terwijl de KNVB met 23 Bobo’s aanwezig was, hetgeen ruim 200.000 gulden gekost heeft. De oud-trainer bracht vervolgens naar voren dat Nederland het enige land ter wereld is, waar een burgemeester of de spoorwegen kunnen beslissen over het al dan niet doorgaan van een wedstrijd.

Sympathiek
In de pauze vertelde Barry Hughes, voor de eerste keer in jaren een lezing te houden bij een amateurclub. Hij was ingegaan op de uitnodiging van DVS, omdat de club sympathiek overkwam in de brief die hij kreeg. De 56-jarige, uit Wales afkomstige Hughes zei een streep te hebben gezet onder zijn trainersloopbaan en ook carnavalskrakers behoren tot het verleden. Zijn huidige activiteiten bestaan uit het bezoeken van bedrijven. Daarnaast kent hij hoge prioriteit toe aan zijn gezinsleven en vrije tijdsbesteding.

Ruud Gullit
Na de pauze ging de oud-trainer van FC Utrecht, Sparta, MVV, Volendam, Go Ahead en Haarlem in op vragen uit het publiek. De ontdekker van Ruud Gullit zorgde met zijn humoristische antwoorden en anekdotes voor veel vermaak onder de aanwezigen. Hij besloot zijn bijdrage met het intekenen voor het eerste lot van de Superloterij, één van de acties waar DVS mee gestart is in het kader van de fondsenwerving voor de renovatie/nieuwbouw van de accommodatie. Het is de bedoeling om 1000 loten van 150 gulden per stuk te verkopen. Voor de prijzen is 60.000 gulden uitgetrokken. Enkele hoofdprijzen zijn: Een auto en een vakantiereis. Dit hele jaar kan men loten kopen. De tien trekkingen zullen plaatsvinden in 1996.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden